Om å begeistre skattebetalerne

Norads nye informasjonsdirektør, Kjell Terje Ringdal, har delt sine vyer på www.bistandsaktuelt.no. Innledet av et dikt av Olav H. Hauge, etterfulgt av et imponerende stort bilde av artikkelforfatteren, i dårlig oppløsning. Og deretter de store spørsmål: «Hva er det vi holder på med i bistandsbusinessen? Og i utviklingsbransjen, og i politikken – for ikke å snakke om i familielivet?»

Intet mindre.

Svaret er: Vi ønsker å nå fram. Og det mener informasjonsdirektøren at vi må gjøre ved å være ærlige – for ærligheten har sin egen kraft – og akkurat dette er visstnok bistandsbusinessen veldig gode på etterhvert –  men deretter må vi begeistre skattebetalerne. Ja, nettopp. Begeistre. Vi må, for å bruke informasjonsdirektørens egne ord:

«…..snakke til de som sitter med halvåpen munn og blasse blikk, med de som aldri snakker om oss – og de som er aktivt mot oss. Vi må snakke om menneskene, familiene og barna som har fått det litt bedre fordi vi er villige til å dele litt av vår overflod.
Vi må som system aldri glemme at bak Verdensbanken, FN, de bilaterale systemene og prosjektene befinner det seg mennesker av kjøtt og blod. Og vi må ikke glemme å være litt stolte sånn cirka en gang i uka over at vi er små, viktige tannhjul i den maskinen som heter medmenneskelighet.»

Amen.

Den mest interessante kommunikasjonen på lang tid med folk flest om norsk bistand, skjedde nå for noen uker siden. Plan Norge spanderte en tur til Malawi på Norges største blogger: Voe. 14 år og fra Hønefoss, og med mer  enn 60.000 lesere hver dag. Og Voe blogget fra Afrika. Det er ikke selve innleggene til Voe som er interessante, de var jo nokså forutsigbare – dette var jo tross alt en sponsa tur fra Plan. Men les kommentarene. F.eks. her:   http://voe.blogg.no/1285343912_hjelpen_er_der.html#comment og her: http://voe.blogg.no/1285144822_fadderbarn.html#comment

Dette er framtidige skattebetalere som kommenterer. Det er ikke mangel på medmenneskelighet og mennesker av kjøtt og blod, for å si det sånn.Fra en eller annen kilde har de allerede fått skapt sitt bilde om Afrika, lenge før Voe dro på tur. Og hvor har de fått sitt bilde fra, om ikke fra norsk bistandsbusiness? Og bildet føles litt skjevt, gjør det ikke?

Kjære informasjonsdirektør: Norsk bistandsbusiness er jo ivrige nok som det er på å formidle medmenneskeligheten. Det er jo i å formidle DET STORE BILDET at norsk bistandsbusiness har totalt feila.  Det er der det ikke er noe begeistring å spore. Og det er den jobben dere må gjøre bedre. Veldig mye bedre. Overfor nåværende og framtidige skattebetalere. Og kanskje derfor rett og slett holde litt munn. Om all medmenneskeligheten.

Mitt forslag er: Start med framsnakk i stedet.

En kommentar om “Om å begeistre skattebetalerne

  1. Tilbaketråkk: RetorikerKjell-2 har talt igjen. « Craftprat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s