Ikke akkurat pallesnekring

På veiene i Sør-Afrika møter du skilt der det står at dersom du drikker og kjører, så er du en morder. Det er med andre ord en tøffere tone i offentligheten når det gjelder alkoholens konsekvenser enn hva vi er vant til. Hos oss handler kampanjene jo først og fremst om de nære relasjoner – skadene alkohol kan påføre de mest sårbare og de uskyldige, og dem vi bør bry oss mest om.

Julebordtid i Sør-Afrika også – eller det kalles jo Festive Season – for å inkludere alle religioner – og Festive Season sammenfaller med høysommer og ferie. Og mye alkohol.

Og i den sammenheng er det nettopp kommet ut en ny kampanje på tv mot fyllekjøring. Det er tøffe saker – og beskriver, muligens utilsiktet, sider av det sørafrikanske samfunnet i et nøtteskall. Det som ser ut som en dating-side på internett, zoomes ut til å være innsiden av et fengsel. Og der venter gutta på deg, dersom du er dum nok til å fyllekjøre. Og de vil voldta deg. Og er du heldig, så overlever du.  «Don’t be scared. I am not an animal».

 Og filmen er full av ladede symboler – om maskulinitet, om etniske gruppers særegenheter – (rasistisk, mener noen) (jfr – den skumleste, han på slutten, har ikke tenner….ref forrige blogg-innlegg), sørafrikansk homofobi, gjeng-mytene, (særlig fra Pollsmor-fengselet utafor Cape Town) – og det voldelige, brutale Sør-Afrika. Og om at det er menn som fyllekjører. Og at frykt er en stor drivkraft i Sør-Afrika, også når det gjelder moralske spørsmål om rett og galt, som hvorfor du ikke skal fyllekjøre.

Det er lenge siden jeg har sett en tv-reklame som er mer urovekkende enn denne – på mange måter.

En kommentar om “Ikke akkurat pallesnekring

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ikke akkurat pallesnekring « Craftprat -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s