Julepynt og uglehus

Jeg har nettopp vært på veien i 2 uker, og hadde med meg tilbake i kofferten prototyper på årets julepynt fra håndverksgruppene vi samarbeider med i Vondeling og Neu-Bethesda. Vondeling og Neu-Bethesda er altså småsteder i Eastern Cape – dette store området i «midten» i Sør-Afrika, som inkl blant annet områdene Karoo og Transkei. Neu-Bethesda er forøvrig berømt for The Owl House – en noe eksentrisk dame bodde her i alle år og laget stadig flere ugler og andre figurer i ymse størrelser og utgaver. Vi snakker seriøst mange ugler og figurer. Noen mener det er noe overnaturlig og utenomjordisk knyttet til The Owl House, og drar dit av den grunn, andre drar kun for å se på et av de rareste husene i det sørlige Afrika. Her er et bilde fra Owl House:

Så langt uglehuset – noe av det andre man har i Neu-Bethesda er en liten håndverksgruppe som i år for første gang skal lage julepynt til norsk hus og hjem. I filt. Vi har bedt dem om å lage «snøballer» a la Karoo, dvs. med perler og knapper, som er viktig ornamentikk i Xhosa-kulturen. Sånn ser noen av prototypene ut:

Vondeling er en annen liten landsby, der de faktisk fortsatt ikke har strøm – men der fjorårets store julepynt-suksess hos oss blir laget – strikkede engler i ståltråd. Vi var utsolgt allerede i begynnelsen av november.

«Norwegians can’t get enough Christmas stuff and angels» sier jeg. «Really?? But why do you always go for so boring colours?» «Well, you see, Norwegians are true traditionalists when it comes to Christmas. One mustn’t provoke them too much.»

Gardi er sjefsdesigneren for gruppene i Eastern Cape – fantastisk dyktig og med en unik pasjon for hva hun driver med. Jeg mistet litt pusten da disse enorme strutsefjær-englene dukket opp av esken hennes, godt over halvmeteren høye! Slik ser en av årets strutsefjær-julenyheter fra Vondeling-gruppen ut:

Det blir jo mye bagasje etterhvert på en slik tur – og flaskehalsen er å komme inn i Namibia med alt dette. Der er det skeptiske tollere – og jeg blir alltid stoppet. Intet unntak denne gangen, heller – jeg reiste jo rundt med en anseelig kolleksjon av volumiøse strutsefjær-engler. Så i tollen i Namibia stilte jeg med 6 store kolli, for et opphold på 2 dager. Det virket lite troverdig. «I travel with angels – do you want to have a look?» Jada, det vil tollerne gjerne. Og opp av eskene kom Vondeling-englene. Intens øyebrynheving hos de namibiske tollerne. «Is there stuff like this in the other boxes, as well?» «Yes, I love angels». «I will let you go, because I cannot think of one single Namibian wanting to have stuff like this in their homes, so I don’t fear that you will cheat on the Namibian tax authorities, because you will not have any buyer here for this. You folks are just crazy – travelling with angels.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s