Cabinda er ikke Cape Town – og 49.000 arresterte

Jeg har altså prøvd å følge med på hva sørafrikanske aviser skriver om attentatet på Togos landslag i fotball i forrige uke i forbindelse med Africa Cup of Nations i Angola – på mange måter en slags oppvarming til fotball-VM seinere i år.  Og her er oppsummeringen, sammenfattet i ett punkt:

1. Man er oppgitt – to put it mildly – over vestlige mediers dekning av saken.

Og dersom du tror det er bare svarte sørafrikanere som er irritert over  nok en bekreftende stereotypi av Afrika, så tar du feil. Den mest irriterte av alle er spaltisten i Mail & Guardian, Chris Roper – anbefaler å lese hans kommentar: » There is no Pea » . Adrenalinet tyter ut mellom linjene i hver setning.

Men det skal også sies at Cabinda-saken har fyret opp under landets egne mediers fokus på lokal kriminalitet under fotball-VM – to journalister må stille i retten i neste uke for å ha intervjuet to kriminelle som sier de vil fortsette å være kriminelle også under VM. Dette går helt klart på pressefriheten løs. Les om det her i Business Day . Og Business Day, som jo er kjent for bare å være seriøs, har også hatt en sak om mulighet for AlQaida-grupper i Sør-Afrika. Men landet er først og fremst veldig opptatt av å bekjempe den «vanlige» kriminaliteten – og myndighetene ønsker og trenger å framstå med handlekraft. Leste i dag at  i KwaZuluNatal-provinsen, med ca 9,5 mill innbyggere   – arresterte politiet over 49.000 (altså førtini tusen) mennesker i løpet av det som kalles Festive Season. (midten av desember til begynnelsen av januar). Det var jo et imponerende tall – dersom man fortsetter i samme tempo, så betyr det at man i løpet av ett år vil ha arrestert nærmere 600.000 i KwaZulu Natal.

Nå er det jo mye gjenganger- og seriekriminalitet, så det er ikke slik at hver 15. person du møter på gata, uavhengig av alder, er en kriminell . Men alle i Sør-Afrika er fullstendig klar over utfordringene og problemene knyttet til den høye kriminaliteten – og de, både enkeltpersoner og myndigheter, er veldig klar over at fotball-VM kan bli ødelagt av dårlig rykte – så da får heller pressefrihetsprinsipper vike. Fant en rapport som er lite hyggelig lesning: Crime Statistics . Tallene der forklarer mye av adrenalinet over vestlige mediers dekning av Cabinda-attentatet og koblingen mot fotball-VM.

Sør-Afrika har nemlig nok som det er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s