Og nå noe helt annet: Die Antwoord

Selvfølgelig mye styr i Sør-Afrika for tida, like før kick-off for fotball-VM. Dvs – her i Cape Town er det nokså avslappet, egentlig – Cape  Town er alltid «cool and relaxed» – noen vil vel heller si «tafatt og utafor»  – mens Johannesburg er det motsatte – «hectic and happening» – det er bare å sammenlikne måten man kjører bil på i de to byene, og måten man går kledd på. In Cape Town you dress down for the weekend, in Johannesburg you dress up.

Og mens Cape Town fortsatt er en by man først og fremst tenker som del av den vestlige kultursfære med afrikanske innslag, så er bildet i Johannesburg nokså annerledes. Og der hvor det virkelig «are happening» i Johannesburg, er i Soweto. Ikke bare har de fått fotballstadionen som skal ha VM-finalen – Orlando stadion, de har shopping- og entertainment-senteret med høyest kulhets-faktor i landet: Maponya Mall. Soweto fikk i forrige uke sitt første 4-stjerners hotell, og i dagens Mail&Guardian online er det en reportasje om det kulinariske Soweto.

Nå er jo Soweto-township’en stor , og ikke alt er kult og trendy – langt der i fra. F.eks. organisasjonen African Children’s Feeding Scheme jobber bare i deler av Soweto, og deler ut mat til 22.500 underernærte barn hver eneste dag.

Men det er helt klart at TYNGDEPUNKTET for Johannesburgs – og Sør-Afrikas – toneangivende kultur- og trendmiljøer  er flyttet. Men denne forskyvingen får jo ikke norske medier helt med seg. Fortsatt har vi en hang til å beskrive Soweto township og andre township’er som et uverdig sted å bo, der ingen bor av fri vilje. Det stemmer altså ikke.

For altså – de har 4 stjerners hotell i Soweto. Og en mengde kule Bed&Breakfasts. Og kul mat. Og de kuleste antrekkene. Og de kuleste folka. I hvertfall hvis Sør-Afrika får bestemme hva som beskrives fra Soweto.

Men det jeg egentlig skulle skrive om her i dette innlegget, er den største internasjonale musikalske eksportvaren fra Sør-Afrika for tida, og den kommer absolutt ikke fra Soweto. Den er ikke akkurat målgruppen for Jungeltelegrafen på P2, eller Oslo World Music Festival, for å si det forsiktig. We are talking about zef music, we are talking about  Die Andwoord. Men jeg rota meg altså bort i dette med Soweto… Men neste innlegg skal HELT sikkert handle om Die Andwoord.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s