Ingen tenner, ingen jobb

Jeg har fått med meg saken om FrPs forslag om hijab-forbud. Her i Cape Town, en virkelig mulitreligiøs by, så er man forlengst ferdig med den debatten. Eller, det vil si, jeg tror det aldri har vært noe særlig debatt.  Folk har hva man vil på hodet. Og folk HAR virkelig hva de vil på hodet. Jeg skrev i går om nisselue-moten – og når jeg tenker meg om, så har jeg  i dag har truffet i hvertfall 6 hodebekledde venner og bekjente, alle  med sin egen stil og look. En muslim og resten kristne. Mye handler om kultur, og mye handler om mote. Som er like forskjellige som kulturene er.

Bare sånn for ordens skyld – Cape Town, denne liberale byen, sett på som en av verdens vakreste og helt fantastisk å feriere i – og ikke så verst å bo i, heller – her er sånn cirka 10% av befolkningen muslimer, og det er over 100 moskeer her. Cape Town har Sør-Afrikas største andel av muslimer, akkurat som byen har Sør-Afrikas største andel av jøder. Og i tillegg har de hinduer, kinesiske religioner, kristendom i ymse utgaver, shamanisme, buddhister, samt ateister, selvfølgelig. Og alle andre religioner. Og på grunn av denne sammensetningen så er Cape Town også en turistmagnet for folk av ulike religioner. Så turistene som er her, er også sammensatte. For eksempel kommer muslimske turister fra hele verden til Cape Town og synes at byen er helt fantastisk, på grunn av kombinasjonen av klima, natur og beliggenhet, samt byens gamle og levende muslimske kultur  – den oppstod da de første muslimene kom hit som slaver, på samme tid som nederlenderne kom, dvs. for 300 år siden. Dessuten er det så mye bra halal-mat på restaurantene. Akkurat som det er bra kosher-mat på restaurantene.

Og oppi all slags uenighet og høy temperatur i debattene, som det er mye av  i dette veldig fortsatt segregerte landet – og særlig segrerert her i Cape Town – så respekterer man folks religion.  Folk skriver og roper og kommenterer på nettavisene at andre er rasister eller undertrykkere, men de skriver ikke nedsettende om en annens persons religion.

Men det var jo egentlig ikke det jeg skulle skrive om. Jeg skulle skrive om The Passion Gap – den tannløse moten blant Cape Towns coloured-befolkning. Det er  – sett utenfra  – et merkelig og svært særegent fenomen for Cape Town. Resten av Sør-Afrika synes dette er pussige saker. Folk trekker rett og slett fortennene sine, helt frivillig – først og fremst oppe, men gjerne i underkjeven også. Og de begynner med dette i tenårene.

Og argumentene? Selve tanntrekkingen startet visstnok som en protest blant slavene mot sine eiere – for å utfordre dem. Men det er ikke protest-argumentet som brukes nå. Neida, det handler først og fremst om kyssing. Det er, etter sigende, en himmelsk opplevelse å kysse uten tenner. Noe med gane mot gane. Dessuten er det mote. Og derfor pent. Smilet blir noe for seg selv, og man blir uimotståelig. Og så venter deilig kyssing. Takket være The Passion Gap. Og det eneste som kan erstatte tennene, er gull. Men gjerne av den typen du bare setter inn når du skal på fest i helgen.

Og hvis du vil lese litt argumenter fra de tannløse, samt litt mer bakgrunn – så finner du det her – Toothless in Cape Town, fra Oral Healthcare Information (!)  og i dette blogginnlegget  – Mind The Gap –  denne har også  bilder. I tillegg til kyssing og det estestiske så handler argumentene om effektiv spising av fisk, plystring, blowjob, og klasse- og kulturtilhørighet. Og noen angrer tanntrekkingen, selvfølgelig.

Men – akkurat som hijab eller ikke utløser debatt på arbeidsplassen i Norge, så utløser The Passion Gap debatt her. Kan folk jobbe i servicenæringen når de ikke har tenner?  Nei, mener matvarekjeden Checkers. Vanlige borgere og turister, uten kjennskap til The Passion Gaps tradisjon og betydning, tar nemlig anstøt av slik annerledeshet. Så her er et oppslag til de ansatte i en av butikkene nå nylig (kilde: www.lifeissavage.com).

Ingen tenner, ingen jobb. Men du kan altså ha hva du vil på hodet. Og kysse i vei.

En kommentar om “Ingen tenner, ingen jobb

  1. Tilbaketråkk: Fortsatt ingen tenner, ingen jobb – men desto bedre kyssing « Craftprat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s