Those were the days, men nå må The Last Dictator spise julematen alene.

Sørafrikanske Nandos er visstnok ratet blant en av verdens 30 sterkeste merkevarer. Nandos er en restaurantkjede som serverer deg kylling i alle slags fasonger og utgaver – med særlig hang til de sterkt krydrete utgavene, inspirert av det portugisiske/mosambikiske kjøkkenet. Kjeden har sitt opphav i Sør-Afrika i 1987, og er i dag en franschise i over 30 land, inklusive USA.

I Sør-Afrika finner du Nandos overalt, og restaurantene tiltrekker publikum fra alle typer kulturell og etnisk bakgrunn. Nandos er for alle.

Og like kjent som maten er Nandos reklamefilmer, som ofte er kontroversielle – og morsomme. Det er liksom blitt standard at Nandos blir anmeldt av fornærmede grupper – og ikke sjelden må da Nandos trekker filmene – men ikke før det har vært mye oppstyr, og alle selvfølgelig har forsøkt å få sett filmene, før de blir tatt av tv-skjermene.

Denne uka kom årets  sørafrikanske julereklamefilm fra Nandos. Med tittel: «Last Dictator Standing.» Til tonene av «Those were the days» ser vi Mugabe leke og ha det morsomt i hagen med sine gamle diktatorvenner – Gadhafi, Mao, Amin, Botha – men nå er jo alle de borte, så nå må han spise julemiddagen sin alene. Og det er jo trist når folk må være aleine i jula. Så Nandos anbefaler at han i stedet drar på Nandos.

Og du for et rabalder dette har utløst. Selvfølgelig i Sør-Afrika, men særlig i Zimbabwe. Der har Mugabe-tilhengere truet med voldelige reaksjoner mot Nandos-restaurantene, og selv om reklamen er laget for Sør-Afrika og Zimbabwe-franchisen ikke har noe med den å gjøre, så er ledelsen her nå blitt truet på livet. I tillegg er det jo dette med at det er forbudt ved lov i Zimbabwe å fornærme Mugabe – og tv-signaler er jo som kjent ikke alltid så opptatt av landegrenser, så dette kan fort bli nok en diplomatisk knute mellom Sør-Afrika og Zimbabwe.

Så nå er filmen allerede tatt av tv-reklamen i Sør-Afrika. Men media verden over har selvfølgelig skrevet om saken, så Nandos har fått mye igjen for reklamekronene. Kyllingen består, og vel så det.

Filmen er fortsatt på YouTube, enn så lenge:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s