Isandi har fått ny hjemmeside

Dette har livet som forretningskvinne lært meg: Så sant du ikke har svære budsjetter som gjør at du kan få andre til å gjøre noe for deg og du har råd til at disse kan holde på HELT til du er 100% fornøyd , så gjør det sjøl. Selv om de du betalte for jobben er mye flinkere enn deg og faktisk kan det de skal gjøre. Gjør det sjøl.

Det blir fortsatt ikke perfekt, men i det minste har du ikke betalt masse penger for noe du ikke liker. Og følgelig ikke kan leve med i lengden. For når du har noe du ikke liker, men absolutt trenger, så må du enten begynne å like det, eller så må du skaffe deg noe nytt.

Og denne innledningen var kun ment for å si en ting:  Isandi har fått ny hjemmeside, og jeg har laga den sjøl.

Den er laget på wordpress.org-plattformen – altså, den såkalte «frie» bloggplattformen, der du snekrer sammen din egen blogg eller hjemmeside. Jeg kan svært, svært lite om programmering, så jeg har benyttet meg av plugins for å lage sida. Plugins er små «ingredienser», som bestemmer både hvordan bloggen/nettsida skal se ut, og hvordan den virker. Så jobben – ved siden av dette med selve innholdet, selvfølgelig – har vært å finne de riktige plugins. Det finnes nesten 20.000 av dem, og det er  sånn at noen ikke virker sammen med andre plugins, noen oppfører seg veldig rart sammen med andre plugins, noen funker bare sammen med noen helt spesielle andre plugins, noen gjør noe helt annet enn hva du trodde de skulle, og noen virker ikke i det hele tatt. Og alt dette må du finne ut av selv, så sant du ikke kan mye om programmering, eller skjønner alt sånt intuitivt. Jeg hverken kan eller skjønner.

Så dette har tatt tid. Og frustrerende er bare fornavnet.

Her er hva jeg har lært: Google og WordPress er gode venner. Men WordPress og Facebook er derimot ikke særlig gode venner, ikke WordPress og Internet Explorer, heller.  Og dersom noe ser ok ut i f.eks Safari, så ser det helt annerledes ut i Internet Explorer. Og i Chrome. Og i Firefox. Jeg visste  jo muligens egentlig alt dette – men har vel tenkt som så at det kan da umulig ha noen store implikasjoner for noe så banalt og enkelt som en hjemmesnekret hjemmeside for Isandi. Men det hadde det, viser det seg.

Men tilbake til disse 20.000 plugins. Det sitter altså unge folk rundt om i verden og lager sånne små og store «ingredienser» som har vært nyttig for dem, og som de derfor deler med andre på interweb’en.  (Ja, jeg er overbevist om det er unge folk som lager disse. ) Slik at bloggere og andre kan bruke samme plugin. Det er jo hyggelig gjort, må jeg si.

Og når det er noe jeg ikke forstår – og det er vel heller regelen enn unntaket, når sant skal sies – så søker jeg hjelp på brukerforumet for disse plugins, og der er det millioner av andre brukere som også stiller spørsmål. I motsetning til meg, så ser det ut til at de vet hva de driver med, så de stiller intelligente spørsmål og bruker terminologi og begreper jeg ikke visste fantes. Og jeg er full av beundring over at det finnes så mange flinke folk der ute – all over the interweb – for de er faktisk fra hele verden, disse plugin-skaperne og brukerne, og de løser felles problemer og utfordringer, og ingen er sinte eller kjefter. En slags global dugnad. Og plugins finnes ikke bare på engelsk, folk lager versjoner tilpasset språket de synes de trenger, for å dele med andre. (Eller så har opphavspersonen ikke engelsk som førstespråk. Veldig ofte er det tilfellet) Så du finner plugins på koreansk, japansk, urdu, serbisk, polsk, russisk – og noen er kanskje til og med på norsk, bortsett fra at jeg ikke har funnet noen. (men mye er på svensk) Og finner man noen feil, eller har forslag til hvordan plugins kan forbedres, så melder du fra til de som har laget plugin’en. Og så rettes ting opp, og så kommer en ny versjon, og da trykker du bare på en knapp og voila, så har du oppdatert. Og alt er gratis – dog med et lite hint om at plugin-skaperne gjerne tar i mot en donasjon – «will be cool if you buy me a beer».

Det finnes altså folk der ute – all over the interweb – som man ikke kjenner, men som allikevel deler og hjelper. Det er jo egentlig helt fantastisk. Plugin-verdenen er en vennlig global verden. Og dette mener jeg, selv om jeg altså ikke forstår så mye av den. Og takket være plugins  har  jeg nå gått inn i DNS-settings og i FTP og jeg har editert  i php-templates og functions. Med andre ord – jeg har utvidet min horisont noe kraftig.

Jeg er en blanding av veldig stolt og veldig oppgitt når det gjelder denne nettsida. Kanskje frustrasjonen går over når jeg har fått orden på disse Facebook-greiene. Men jeg liker den. Og håper at du gjør det samme.

Hyggelig om du besøker den -og ekstra stas dersom du trykker en «like» og sender til andre som bør vite at Isandi har fått ny nettside. Dersom den like-knappen synes, da. Sist jeg sjekket, var den borte. Og jeg aner ikke hvorfor. Var det noe med cache, eller OG-protocols??  Som så mye annet på denne nettsida som jeg ikke aner hvorfor oppfører seg sånn eller sånn. Men, i det minste:  Jeg har laga den sjøl.

Altså:

www.isandi.no

____________

PS: Denne bloggposten ble ferdig for 2 dager siden, men så skulle jeg bare sjekke nettsida en siste gang, og da kom det opp ingen nettside, bare meldingen: «bad command hpdd», og andre tilsvarende uforståligheter. Da var det på’n igjen. Tror den virker nå. Men jeg aner ikke hvorfor, egentlig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s