Til alle damer som føler behov for å legge ut bilder av mager.

Og så kommer man hjem til Norge, og det mørkt og det er kaldt, og man tenker litt sånn metaforisk at det som Norge ikke har av relle samfunnsproblem tar man igjen i form av mørke og kulde. For hva er det ikke man får opplyst om at hele Norge er opptatt av, sånn på tampen av november 2013? Et bilde av en mage til en dame som bor i en skog og har veldig mange klær, og som nå har født et barn. Den magen var flat, og damen vil derfor vise den fram, for å bevise –  eller var det for å motbevise – et eller annet, litt uvisst hva.

Og så er det blitt debattert og kommentert om dette er bra eller dårlig – og sist ute var Gry Larsen, tidligere statssekretær i UD, som skriver kronikk i Aftenposten med illustrasjonsfoto av sin egen mage etter at hun har født. Kronikken inneholder også en detaljert innføring i hennes kvaler omkring utlegging av magebildet på Facebook til sine 1000 venner.

Jeg leste det hele i vantro – for hvorfor skal Gry Larsen mene noe om dette, og attpåtil føle at hun må dele det med oss? Hvorfor skal en som for noen måneder siden hadde klippekort til Dagsnytt 18 for å snakke om Syria, Midøsten og Afrika plutselig ta bilde av sin mage og deretter ønske at hele Norge skal se den?  Jeg har kommet til at det egentlig handler om at hun nå ikke lenger har noen rolle i det offentlige rom. Hun er ikke lenger statssekretær. Hun er bare kvinne og mor. Hun er nå egentlig kun definert gjennom sitt kjønn. Så nå skriver hun utførlig om sin post-natale mage i Aftenposten, og inviterer oss inn i et slags intimitetstyranni.  Og enda mer vantro skjønner jeg: For da får hun fortsatt spalteplass.

Her er et råd – og en bønn – til alle kvinner med agendaer for livet som er større enn en selv – glem Gry Larsen og gjør i stedet som Dronning Elizabeth:

Keep calm, and carry on.

For dersom Gry Larsen og andre skriveføre damer som legger ut om magene sine tror at disse skriveriene deres med tilhørende bilder er viktige for at andre kvinner ikke skal få dårlig selvfølelse fordi de selv ikke har flate mager, eller at dette er en viktig samfunnsdebatt, til dem er det bare å si: Glem det. Ingen andre kvinner har dere som fysiske forbilder. Og kommer aldri til å få det.

Og er dette viktig samfunnsdebatt? Nei.

Det eneste som nytter, damer, er å fortsette som før.  Dropp intimimetsbeskrivelsene. Jobb heller for saka. Jobb for det som er større enn dere selv.  Verden brenner, og du skal IKKE ta bilde av magen din. Verden trenger nemlig ikke det bildet.

Derfor: Keep calm, and carry on.

2 kommentarer om “Til alle damer som føler behov for å legge ut bilder av mager.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s