Døvetolken i Johannesburg

memorial-signerHusker du døvetolken? Han fra minnestunden for Mandela i desember? Han som på uforklarlig vis hadde klart å bli leid inn som tolk – riktignok billig, viste det seg – og stod på armlengdes avstand til all verdens dignitærer mens han tolket i vei høyst originalt foran millioner av tv-seere verden over.

Det har vært stille rundt ham i det siste, han er vel antakelig innlagt et eller annet sted, etter at han fikk tilbakefall av schizofrenien han lider av. Familien hans ønsker vel heller ikke at han skal holde så mange flere intervjuer, verken om englene han observerte på stadion, eller hans delaktighet i mord tidligere i livet.

Han var jo en stund det latterligste menneske på kloden – over hele verden lo man av ham, og selv har jeg ledd og ledd av YouTube-klipp der ekte døvetolkere prøver å oversette det han sa, mens for eksempel Obama holdt sin mesterlige tale:

            good day. banana. many files. cigarette. good day.

Og fulgte du den sørafrikanske Twitter-strømmen under sermonien så var det en feststund av de sjeldne – ganske enkelt på grunn av døvetolken:

           wiper blade. cheese. shiny duck. fisheries. jam angel.

           much cardboard.

De som har greie på slikt har spådd at det er døvetolken som er den personen som kommer til å bli husket fra minnearrangementet for Nelson Mandela.

Jeg tenkte igjen på døvetolken da jeg leste om den nye app’en til Facebook, som hvis jeg forstår det rett skal gjøre at du får inn på én gang både nyheter fra den store felles verden og nyhetene fra din egen lille verden.

Så mens Obama taler og syriske flyktninger dør, skal du også kunne få inn good day, banana, cigarette, herlig søndagsmorgen med kaffe på senga og bilde av stearinlyset på hytta.

Et sømløst grensesnitt – er det så det kalles?

Og jeg tenker ofte på døvetolken når jeg leser norske nettaviser. Til høyre står det at jorden blir stadig varmere, til venstre leser jeg at Ronaldos kjæreste viste seg fram før OL. Og nedenfor der innrømmer døv komponist at han har jukset, og firebarnsmamma Edel Kristin er blitt Extra-millionær.

Absolutt sømløst.

                good day. magic lion everywhere. good morning.

Men det er en annen side ved døvetolkens opptreden – nemlig at han var den eneste på stadion i Johannesburg som formidlet noe som liknet på sannheten. For sannheten var at ingen egentlig skjønte noe som helst av det som foregikk. Det var et komplett forvirrende arrangement. Og mens alle lot som om de var med, så var døvetolken den eneste som formidlet den forvirringen. Det var han som sa at keiseren ikke har noen klær.

               biltong!

Joda, han var åpenbart gal der han i høyeste grad bedrev sømløs tolkning i grensesnittet. Mens Facebook-oppdateringer og ikke-nyheter i norske nettaviser er tross alt ikke galskap. Ja, noen vil vel hevde at oppdateringer og nyheter fra den lille verden tvert i mot setter ting i perspektiv, og kanskje til og med kan avsløre forvirringen i den store felles verden.

Jada, det er mulig det.

Men når bikker det? Når er det at vårt fokus, våre prioriteringer og våre ’likes’ egentlig blir galskap?

Hvem er egentlig keiseren?

____________

skrevet sterkt påvirket av Richard Poplaks glitrende artikkel: Fog Donkey – the only honest man in a stadium of fools.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s