Men ble folk noe mindre fattige?

Jeg har fulgt et tuberkulose-prosjekt i Afrika på en armlengdes avstand i noen år. Problemet med TB-behandling er at kuren TB-smittede må ta, varer lenge – og at den må fullføres for at den skal ha effekt og kurere. Utfordringen blir da å finne motivasjonsfaktorer som gjør at folk oppsøker klinikken for å ta sin daglige medisin.

Løsningen i dette prosjektet er mat og penger som lokkemat. God og sunn mat får pasientene hver dag når de kommer til klinikken – og der får de også opplæring i å lage små håndverksprodukter, som de da ved kurens ende selger til prosjektet – dvs. de får en liten engangsinntekt. Dette har vært svært vellykket, og antallet som gjennomfører kuren er imponerende høyt sammenliknet med andre prosjekter. Så langt alt bra. Men hva skjer så? Bortsett fra denne engangsinntekten, så er jo folk like arbeidsløse og fattige som før de begynte kuren.

Men ble folk noe mindre fattige? spør jeg en som har greie på dette prosjektet.

Nei – det er ikke det vi evaluerer. Vi evaluerer dette avgrensede helseprosjektet. Og det er altså det mest vellykkede innen tuberkulose-bekjempelse i Afrika.

Så du vet ikke om folk ble mindre fattige?

Nei.

Men hvordan kan dere konkludere med at et prosjekt er vellykket, når dere ikke har noe tall på om hvorvidt folk er blitt mindre fattige? Er dette da et prosjekt der reduksjon av fattigdom IKKE er målet?

NEI (litt irritert i stemmen nå) – dette er et helseprosjekt, der målet er at man skal redusere TB. Og folks helsetilstand henger nært sammen med fattigdom – det vet du.

Nemlig. For er det ikke sånn at sjansen for tilbakefall for TB-pasienter henger nært sammen med grad av fattigdom?

Joda. Men det blir for komplekst og ressurskrevende dersom man skal jobbe med jobbskapingsbiten også på en grundig måte. Det er jo et prosjekt i seg selv.

Men hvorfor flørter prosjektet med såkalt sysselsetting gjennom å lage div ymse håndverksprodukter av slett kvalitet – og gi betaling som ikke er konkurransedyktig for en slik kvalitet – er ikke det å gi folk falske forhåpninger?

Her er det helsefaglig personell som er inne, ikke næringslivsutviklere – og det har heller aldri vært meningen. Dette er et helsefaglig prosjekt.

Vil det da si at reduksjon av TB og reduksjon av fattigdom IKKE lar seg forene i ett og samme prosjekt?

Å – men altså – nå kverulerer du.

Javel?

En kommentar om “Men ble folk noe mindre fattige?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s