Zumas bryllup

Det var altså Zumas bryllup. En kort innføring i bakgrunnshistorien her: Sør-Afrikas president Jacob Zumba giftet seg i helga med sin 3. kone – han er erklært polygamist, som han forklarer  med sin tradisjonelle zulu-kultur – samt følgende sitat: “There are plenty of politicians who have mistresses and children that they hide so as to pretend they’re monogamous. I prefer to be open. I love my wives and I’m proud of my children.”

Han har altså pr. dato 3 koner, 1 forlovede, et par offisielt kjente elskerinner som runner-ups, og tilsammen 18, noen sier 19, barn. Han har giftet seg hittil 5 ganger, kone nr 2 er den mest berømte – Nkosazana Dlamini-Zuma – hun tok ut skilsmisse for en del år siden. Dlamini-Zuma er forøvrig innenriksminister i Zumas regjering, og var før det bl.a. utenriksminister i Mbekis regjering. Kone nr 3 begikk selvmord i 2000. I norske medier er Zuma først og fremst mest kjent for voldtektsanklagen han ble frikjent for i sørafrikansk rett og en del nokså famøse uttalelser om hiv-smitte i den sammenheng. Og så har han korrupsjonsanklager hengende ved seg, i tillegg til at han jo ellers er kjent for å danse og synge ved ymse anledninger – og vi snakker ikke om selskapsdans som vals og foxtrot, men tradisjonell zulu-dans og agiterende kampsanger – som vi fra en vestlig kultursfære fort oppfatter som nokså utagerende. Hans sang-dans «Give me my machine gun» satte støkk i mange i forbindelse med presidentvalget i 2009. En synlig mann det er lett å ha meninger om, med andre ord.

Men så ble han valgt til president, og det er egentlig relativt lite synsing om presidentens privatliv  blant sørafrikanere etter det. Det handler visstnok mye om at han tok med seg sin første og eldste kone, som omtales som «sjenert og uglamorøs» – på presidentinnsettelsen, og det synes til og med progressive kvinneorganisasjoner var et godt tegn. Og spør du sørafrikanere om hva de synes om at han representerer Sør-Afrika på den globale arena, med sitt noe frynsete rykte, går de umiddelbart i forsvar og sier at Sør-Afrika har ingenting å unnskylde overfor verdenssamfunnet – «og dere europeere har jo Berlusconi – so what’s the problem?»

Men så var det gårsdagens bryllup , da – jeg tror jeg får komme tilbake til det i morgen. Må hente meg inn med litt mer søvn etter alle denne varetellingen. Men jeg har studert bilder, reportasjer  og kommentarer på nettet i kveld – her er for eksempel en billedserie:

http://www.ewn.co.za/articleprog.aspx?id=29703

Og forøvrig bestod vi revisor-eksamen i varetelling i dag. Vi puster mer enn lettet ut – og føler at NÅ er vi klare for et nytt år!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s