En kul bunad

Dette er et kult bilde:

Bilde viser en Ndebele-kvinne i festantrekk – med egen høyst personlig touch. Jeg synes bildet og antrekket er helt fantastisk.

Jeg fant bildet da jeg skulle holde et foredrag for noen år siden, knyttet til sammenheng mellom modernitet, tradisjon og gjenbrukstrend i håndverkssektoren i det sørlige Afrika. For dette henger selvfølgelig sammen – og er også noe av grunnen til at de afrikanske tradisjonelle kulturene er både dynamiske og konserverende på en gang. Og som igjen gjør dem spennende og interessante å følge med på – om det så enn bare er av interesse for mote, estetikk og design. Eller særlig derfor.

Ndebele-kulturen i Sør-Afrika er verdenskjent for sine geometriske mønstre og kvinnenes sterke posisjon i kulturen – og altså deres tradisjonelle påkledning, med ringer rundt halsen og svære perleklaver, pleddkappe – og på beina svære perleringer.

Sånn ser «ekte» Ndbele ut, slik turister liker å se dem og ta bilde av – og mønstrene i bakgrunnen er slik som de maler husene sine.

Og dette er Ndebele-dukker, som du kan kjøpe overalt i Sør-Afrika:

Masse symbolikk knyttet til disse dukkene også – og de er ikke i utgangspunktet kun laget for turister, de har sin egen funksjon i Ndebele-kulturen også, som fruktbarhetsdukker osv. – men fungerer altså som bunadsdukker for turister som skal kjøpe med seg souvenirer.

Veldig ulikt norske bunadsdukker – for å si det sånn – ved siden av vår Vestfoldsbunadsdukke er et bilde av en ndebele-engel. (norske bunadsengler finnes vel ikke?) Det er veldig mange som kan tenke seg å ha ndebele-engelen stående framme, uansett om man har vært i Sør-Afrika eller ikke, eller noensinne har kjent eller møtt en ndebele. Men jeg kjenner ingen som kan tenke seg å ha norsk bunadsdukke stående framme, så sant man ikke har laget den selv, vært turist i Norge, har familierøtter i Norge, eller arvet den av en kjær gammel tante. Og det er den utadvendte og dynamiske holdningen til tradisjon som gjør at sørafrikansk håndverk har et globalt marked og global appell  – mens norsk håndverk blir for spesielt interesserte.


En kommentar om “En kul bunad

  1. Tilbaketråkk: Greitt å vite litt om: Nord-Koreas største eksportartikkel « Craftprat's Weblog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s