Vuvuzelaenes folkelighet

Det er noe som heter RORG-samarbeidet i norsk bistand. Det er en sammenslåing av 42 bistandsorganisasjoner, med det formål å » utgjøre et informasjonsfaglig forum og en arena for å styrke koordinering, samarbeid, utspill og mobilisering for et bredest mulig omfang av holdningsskapende virksomhet og opplysningsarbeid om Nord/Sør- og utviklingsspørsmål i Norge.» Sitat slutt.

Sånn omtrent hver uke kommer RORG med en oppsummering av aktuelle temaer i den offentlige debatten omkring nettopp nord/sør og utviklingsspørsmål.

I dag var det tid for oppsummering og analyse av debatten rundt  fotball-VM – under overskriften: Fotball-VM med nye bilder av Afrika? Du leser det her. Og for deg som ikke gidder eller har tid til å lese det, så er oppsummering av oppsummeringen omtrent som følger: «Vi i BistandsNorge håper at fotball-VM gir et positivt bilde av Afrika, for det er det riktige å mene nå, men det er jamen meg viktig at vi skriver kronikker om temaet, så vi kan vise hvor mye vi har tenkt på nettopp det, for tenk om noen kunne tro at vi er positive til Afrika på en lettvint måte».

Og like viktig i analysen: Ikke ett ord om vuvuzelaene.

Og det til tross for at dette plasthornet er den største globale snakkis om Sør-Afrika for tida. Verden kjører debatt. Også når du søker i norske medier om hva man er opptatt av når det gjelder utenom-sportslige ting knyttet til fotball-VM, så er det nettopp vuvuzelaene. Folk stemmer på ymse nettsider for eller mot, det er Facebook-grupper, og det menes og debatteres i vei, og vi får bekrefta og utfordra alle kjente og ukjente fordommer og meninger om Afrika og afrikansk kultur.

Men siden RORG ikke har nevnt vuvuzelaene, så tenkte jeg å sjekke ut om de andre bistandsorganisasjonenes informasjonsavdelinger gjør det. Et søk på www.global.no var resultatløst i så måte.

Bistandsorganisasjonene bruker nokså mange hundre millioner per år på å være stemmer fra Afrika overfor deg og meg. De aller fleste av disse pengene får de fra Norad, med mandat om å nå bredt ut i samfunnet, både geografisk og sosialt, samt stimulere til engasjement, aktiv handling og deltakelse i demokratiske prosesser. (nokså riktig sitat slutt)

Det må jo være veldig forsmedelig for Norad at et kinesisk produsert plasthorn til 29,90 slår fullstendig knock-out på BistandsNorge mht folkelig engasjement og interesse for Afrika.

Men, jo mer jeg tenker over dette, jo mer bekymret blir jeg. For hvorfor har INGEN av de Afrika-opptatte  nevnt vuvuzela-debatten så mye som med ett ord??

Mulig svar 1: De har ikke fått det med seg.

Mulig svar 2: De bryr seg ikke om noe så folkelig og banalt.

Og jeg vet egentlig ikke hvilket svar som er verst.

___________________________________________________________

7 kommentarer om “Vuvuzelaenes folkelighet

 1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Vuvuzelaenes folkelighet « Craftprat's Weblog -- Topsy.com

 2. Premisset ditt er galt. RORG-organisasjonene SAIH og Fellesrådet for Afrika har en egen blogg hvor vi kommenterer og analyserer norske mediers dekning av Fotball-VM.

  Og vi har blitt dekket i dette innslaget på VG-tv. Det handler utelukkende om vuvuzela: http://www.vgtv.no/?id=30862
  Likeså denne artikkelen på vg-nett: http://www.vg.no/sport/fotball/vm/2010/artikkel.php?artid=10008760.

  Jeg stusser over dette: «det er jamen meg viktig at vi skriver kronikker om temaet, så vi kan vise hvor mye vi har tenkt på nettopp det, for tenk om noen kunne tro at vi er positive til Afrika på en lettvint måte”.»

  Hva er det å være «positive til Afrika på en lettvint måte»? Mener du det er galt å skrive kronikker om vestens bilde av Afrika?

  Men når du anklager oss for ikke å ta opp vuvuzelatematikken i mediene, tar du rett og slett feil – jmf lenkene over.

  Svar
  • Hei, Magnus! Takk for engasjert kommentar! Nå var det jo RORG-innlegget jeg refererte til i min lille blogg – og ikke vm.afrika.no. Og hele poenget var jo ikke hva dere evt fôrer norsk media med, men omvendt – hva RORG tolker/er opptatt av fra media.

   Og mitt lille sammendrag var nettopp det – et sammendrag, og ikke hva jeg mener om kronikker.
   Men jeg skal ta utfordringen og komme med et blogginnlegg om det!
   Kommer forresten med et morgenkåseri til uka på NRK om Stemmen fra Afrika til 29,90.

   Lykke til videre med vm.afrika.no!

   Svar
   • Hei Kjersti – og takk for ditt engasjement for Afrikas utvikling! Etter at du i et morgenkåseri i NRK tok opp handel / rettferdig handel har jeg med interesse fulgt debatten i Bistandsaktuelt – senest ditt innlegg i dag. Jeg har stor sans for dine tanker på dette feltet, men må dessverre melde at jeg har vanskelig med å skjønne ditt poeng med innlegget om vuvuzelaene. På våre nettsider forsøker vi, slik du skriver, å følge opp aktuelle temaer i den offentlige debatten omkring nord/sør og utviklingsspørsmål. Din oppsummering av vår sak på rorg.no om «Fotball-VM og nye bilder av Afrika» framstår i mine øyne som meget forunderlig, men du har helt rett i at vi ikke har referert debatten om vuvuzelaene Og hvorfor skulle vi det? Til tross for at dette er «en global snakkis» kan jeg vanskelig se at den er av vesentlig betydning hverken for Afrikas utvikling eller våre (og Afrikanernes) bilder av Afrika. Det er mulig jeg tar feil. I så fall så jeg gjerne at du informerer meg om hvor jeg finner de relevante debattene. Kanskje kommer det i ditt neste morgenkåseri?

   • Hei, Arnfinn!
    Takk for konstruktiv tilbakemelding og kommentar! Jeg er nokså fast leser av dine oppsummeringer, og som regel finner jeg dem svært nyttige og innsiktsfulle. Men de er jo først og fremst til «innvortes bruk», til de som allerede har innsikt i Afrika og bistand. Men så kom altså dette med «Fotball-VM og nye bilder av Afrika», som må vel sies å være veldig «folkelige» tema – og jeg gikk altså utifra at det ikke var bistandsNorges nye bilder av Afrika som var det viktige og interessante her? Og «folk flest» har debattert vuvuzelaene – som jo må sies å være et nytt bilde av Afrika, i hvertfall for den gjengse nordmann – på alle nettsider og på Facebook – det er bare å følge kommentar-trådene på bloggene til nesten samtlige norske journalister som gjør noe på Sør-Afrika for tida. Min oppsummering av oppsummeringen får du bare ta for hva det er – en kommentar til at det innemellom er så altfor PK det som kommer fra de som er opptatt av bistand, og man skriver mest for skrivingens skyld for å posisjonere seg – en sånn flinkis-greie – som sett utenfra, der jeg står, virker rett og slett demobilserende på det folkelige engasjementet. Men som jeg skrev til Magnus Bjørnsen i går – jeg skal ta et blogginnlegg på dette, om ikke akkurat i neste uke. Men samtidig snakker jo bistandsNorge med to tunger – når de skal samle inn penger blant folk flest, så finnes det jo nesten ikke en nedre grense for hva de tillater seg mht å være «stemmer fra Afrika». Og sånn sett handler, slik jeg ser det, fairtrade-debatten og Vuvuzelaens folkelighet om 2 sider av samme sak – når er «folk flest» interessant og relevant for bistandsNorge?.

    Jeg leste inn 2 morgenkåserier denne uka – de blir sendt torsdag 24. og fredag 25., og handler om hhv Afrikas stemme til 29,90 og Angolas supershoppere. Og så kommer det et nytt svar i Bistandsaktuelt (nettutgaven) som svar på et av de andre motinnleggene i fairtrade-debatten.

 3. Tilbaketråkk: Afrikas stemme « Craftprat's Weblog

 4. Tilbaketråkk: God stemning og den afrikanske ekstase « Craftprat's Weblog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s