Dr. Clooney, I presume?

Jeg vet ikke om du har fått med deg saken om supermodell Naomi Campbell og skuespiller Mia Farrow som begge er blitt kalt inn som aktoratets vitner i den pågående rettsaken mot Liberias tidligere president Charles Taylor, i regi av den FN-oppnevnte Spesialdomstolen for Sierra Leone.

Sakens kjerne er en diamant som Naomi Campbell visstnok fikk i gave av den nevnte krigsforbryter – i forbindelse med en veldedighetsmiddag for en engere krets i 1997, der de to var til stede. Middagen fant sted i Sør-Afrika, og vertskap var ingen ringere enn Nelson Mandela. Aktoratet mener at Charles Taylor brukte nettopp diamanter, som han ulovlig hadde tradet fra nabolandet Sierra Leone, til å finansere ymse militær virksomhet i regionen.

Naomi Campbell skal etter planen vitne i Haag om et par dager – og det skrives for tiden mye i internasjonale medier om nettopp dette. Damen har en egen evne til å skape en smule rabalder rundt seg og har i utgangspunktet nektet for å ha mottatt noen diamant, langt mindre ville hun vitne i en rettsak om temaet.

Min nysgjerrighet dreier seg imidlertid om noe annet ved denne bisarre saken:

Hva i all verden gjorde Charles Taylor på en veldedighetsmiddag i Sør-Afrika?

I min leiting etter kilder som kunne belyse mulige svar på spørsmålet, kom jeg bort i en artig sak på Mother Jones: Et interaktivt kart som viser amerikanske – og et par britiske – kjendisers bidrag til nykolonialiseringen av Afrika. Eller for å sitere Madonnas forlegger: «She’s focusing on Malawi. South Africa is Oprah’s territory.»

To linjer om Mother Jones – også kalt MoJo: Amerikansk uavhengig non-profit blad, som er særlig kjent for sin undersøkende journalistikk, har vunnet en haug med priser for nettopp det. Michael Moore var sjef der en stund, og det ble det mye bråk av. Mer om MoJo på engelsk Wikipedia.

Og her er altså linken til Mother Jones-kartet, og i selve artikkelen vises det til andre lesverdige artikler på motherjones.com om beslektede tema.

Legg særlig merke til symbol-kategoriseringen av kjendisenes gjøremål i Afrika. En ide hadde jo vært å fått et tilsvarende kart basert på norske kjendisers gjøren og laden i Afrika – det hadde jo vært greitt å få en samlet og oversiktlig presentasjon av hvem som er hvor, og hva de gjør. Slik at man enkelt kan se hva som fortsatt er ledig og på den måten spare tid og krefter.

Men vi måtte hatt med to ekstra symboler: Ett for «deltaker i NRKs innsamlingsaksjon» og ett for «på oppdrag for norske bistandsorganisasjoner» .

__________________________________________________

En kommentar om “Dr. Clooney, I presume?

  1. Tilbaketråkk: Oppdatering fra Zef-land « Craftprat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s