Die Antwoord: Bilkræsj-musikk

I think our style of music is like … we make carcrash music. Like when there’s a carcrash, everyone looks. It’s like, kids dancing in the rain, no-one’s really paying that much attention. But when there’s an accident everyone’s checking it out, so that’s our style.

Sitatet tilhører Yo-landi Vi$$er i Die Antwoord, knyttet til gruppas intervju med Xeni Jardin etter en opptreden på Coachella-festivalen tidligere i 2010. Jeg har ikke særlig mye greie på amerikanske musikkjournalister eller amerikanske musikkfestivaler – men har fått med meg at både journalisten og festivalen er store ting, særlig dersom man skal dømme etter alle skriveriene knyttet til nettopp dette intervjuet. Uansett – har du 20 minutter eller så til rådighet, så er intervjuet vel verdt å få med seg.

Die Antwoord skal spille på Øya i neste uke, og det er særlig det kvinnelige medlemmet Yo-landi som får oppmerksomhet – her på Craftprat er Yo-landi Vi$$er det suverent største søkeordet de siste ukene. Det skyldes vel både hva hun gjør, hva hun sier og hvordan hun ser ut – er hun hot, eller ikke? –  samt at hun har takket nei til å spille Lisbet Salander i den amerikanske versjonen av Millenniums-triologien. I tillegg må hun få æren for å ha redefinert hockeysveisen. (Mulig alt dette er noe Øya-festivalen kan bruke i deres noe bakpå argumentasjon i den pågående debatten om den svært så skjeve kjønnsfordeling blant artistene: én hot kvinnelig artist veier opp for 10 ikke-fullt-så-hotte mannlige artister)

Jeg har sjekket litt ut hva Øya skriver om gruppa, og det er en kombinasjon av mangelfullt og feil. (eller er det performance?)

Så her en liten oppdatering i 10 punkter, dersom du ønsker å være litt i forkant og vite litt mer enn den gjengse Øya-deltaker om det som altså for tida omtales som verdens mest interessante performance-kunst.

  1. Basis-kunnskap om Die Antwoord finner du her.
  2. Yo-Landi og Ninja er partnere, og de har en datter i skolepliktig alder. Dersom du handler på Gardens Shopping Centre i Cape Town (der mange lokale handler, senteret er nesten helt turist-fritt), kan du hende du møter på trekløveret. I allefall var det slik før Die Antwoord ble verdensberømte.
  3. Det forrige konseptet til duoen var MaxNormal.TV. Watkin Tudor Jones opptrådte da i forskjellige roller, blant annet som «motivational speaker», med aktiv bruk av powerpoint. Yolandi hadde ansvaret for visningen av powerpoint’ene.  Konseptet innebar også salg av egenproduserte Chommies, laget i 100% syntetisk plysj:

Og her er en fin liten YouTube-sak om en av chommiene:

Det finnes en del live-opptak fra MaxNormal.TV på YouTube – av ymse kvalitet. Men det som er MINST sett er noe de selv har lagt ut i 2008 – som f.eks denne, hittil med 823 visninger, i motsetning til f.eks. Enter the Ninja som har over 5,7 millioner visninger siden februar.

4.  Wat kyk jy – hva glaner du på? – uttales  omtrent som «vat keik jei». Uttale i afrikaans er ikke så vanskelig, men litt fremmedartet i begynnelsen – for en rask innføring anbefales følgende nettside: Speak Afrikaans within minutes . Wat kyk jy er et typisk zef-uttrykk – og du må ha zef-begrepet inne når det gjelder Die Antwoord, men trenger ikke å late som om du skjønner hva det er. Ingen gjør det. Egentlig. En egen nettside er tilegnet zef: www.watkykjy.co.za

5.  Det er ingen sammenheng mellom reker og zef.  Men alle journalister spør om nettopp det – hva er forbindelsen mellom District 9 og Die Antwoord? (visstnok skal District 9-regissøren jobbe med Die Antwoords neste video, men jeg tror ikke den skal handle om reker)

6.  Så å si ingen av ordene på den ellers så utmerkede afrikaans-språknettsiden for turister finnes i Die Antwoord sine tekster. Her er et alternativ. Vi er  nå i zef-land, på Die Antwoords uoffisielle fan-side. Afrikaans har jo fått en skikkelig boost gjennom Die Antwoord. Det er blitt litt stas å skrive en blanding mellom afrikaans og engelsk i nettkommentarer  – de som kan den kombinasjonen har nå skikkelig prime-time. Hvem hadde trodd det for noen år siden – at det å beherske afrikaans skulle bli en slags trend?

7.  www.dieantwoordzeflings.com er som sagt den uoffisielle fansida til Die Antwoord. Der står det også henvisning til det eneste fan-produktet man kan få kjøpt per dato: Shortsen til Ninja, som har motiv fra «Dark Side of the Moon». Så det er altså et Pink Floyd-produkt man kan kjøpe. Jeg har ikke funnet noen analyser av akkurat dette – om det også er å betrakte som del av performance-kunsten. Man vet jo aldri.

8.  Det var jo selvfølgelig de alternative kulturmediene og bloggene i Sør-Afrika som først skrev om Die Antwoord. Og det gir meg jo en utmerket anledning til å introdusere Mahala! Du leser deres intervju med Die Antwoord her – og det kom altså leeenge før noen kommersielle oppdaget dem. Dette er bildet som følger den artikkelen:

Og så er det en veldig interessant blogg som heter Kameraad Mhambi – den kommer jeg helt sikkert tilbake til en annen gang.

9.   Dersom noen norske medier kommer til å intervjue gruppa under deres Norges-opphold, så husk at alt de foretar seg er fake.  Journalisten vet jo selvfølgelig dette, og prøver derfor å enten jatte med, eller å spørre ekstra intellektuelle spørsmål. Det ender hver gang med at journalisten føler seg litt dum – og zef vinner. Jamfør den tidligere omtalte Xeni Jardin.

10.  Og altså – når noen spør hva slags sjanger Die Antwoord er, så skal du svare car-crash music. Og dersom noen da virker litt usikre og ikke vet helt hva de skal si – og faktisk ikke sier noe i det hele tatt, så er det sånn det skal være. For man blir jo som regel ikke veldig skravlete av å se en bilulykke.

Det er vel kanskje dette som er performance.

_____________________________________________

Les også: Wat Kyk Jy? Die Antwoord , Oppdatering fra zef-land

En kommentar om “Die Antwoord: Bilkræsj-musikk

  1. Tilbaketråkk: Wat Kyk Jy? Die Antwoord « Craftprat's Weblog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s