Jesus kommer

Morgenkåseri NRK P2 8. september. Bakgrunn: «Greitt å vite litt om: Nord-Koreas største eksportartikkel», samt inspirasjon fra  Gave- og Interiørmessen på Lillestrøm i slutten av august. En liten korreksjon i forhold til teksten: Jesus kommer også i lett-sement.

Det er så mye her i verden man ikke tenker over sånn til daglig. Som for eksempel at en av de store leverandørene av statuer her i verden – og her snakker vi først og fremst størrelse –  det er Nord-Korea. Gjennom selskapet Mansudae Overseas Project  har landet spesialisert seg på å bygge gigantiske monumenter, som ser ut til å falle veldig i smak blant særlig afrikanske statsledere. Tidlig ute var Robert Mugabe i Zimbabwe – han bestilte på  80-tallet monumentet National Heroes Acre,  et relativt stort kunsthåndverk må man vel kunne si, på hele 230.000 m2.

Dette nasjonalmonumentet ligger utenfor hovedstaden Harare, og er altså en gravplass for helter. Heroes Acre brukes også til parader og arrangementer, og ved siden av mengder med sitteplasser, så består monumentet av en Evig Ild, en Obelisk og en bronsestatue av Den Ukjente Soldat – som her er 3 personer – 2 menn og 1 dame.

Nå bygges selvfølgelig  slike monumenter på stedet, og det forklarer hvorfor det dukket opp noen ekte nord-koreanske supportere under fotball-VM i Sør-Afrika.  De kom fra nabolandet Namibia, der de er involvert i nettopp monument-bygging.  Eller det vil si, der bygger Mansudae Overseas Project nytt presidentpalass –  etter at Namibias første president og landsfader Sam Nujoma var så fornøyd med jobben de hadde gjort med Namibias Heroes Acre. For Namibia har også Heroes Acre. Sam var på besøk hos sin gode venn Robert og fikk se Harare-utgaven, og tenkte at sånn ville han også ha, og kontaktet da spesialistene på området.  Og nord-koreanerne kom og bygget  et  286 meter langt og 134  meter bredt monument, og som i Harare så består monumentet av en Evig Ild, en Obelisk og en Ukjent Soldat. Men i Windhoek-utgaven er den ukjente soldaten kun én person, og til forveksling prikk lik Sam Nujoma – og 8 meter høy.

Og andre afrikanske ledere som har falt for nordkoreansk kunsthåndverk holder til i blant annet Etiopia, Angola, Botswana, Mosambik, Rwanda, Togo, Benin, Kongo og nå i sommer ble det avduket en virkelig stor statue i Senegal som heter Afrikansk Renessanse.  Statuen er 50 meter høy – og bygget av Mansudae Overseas Project.

Hvorfor nord-koreanere er så flinke statue-byggere handler antakelig om at de har erfaring på området gjennom de utallige statuer og minnesmerker Kim Il-Sung og sønnen Kim Jong-Il har latt oppføre av seg selv. Og det er selvfølgelig ymse geopolitiske og økonomiske forhold av både gammel og nyere dato knyttet til hvorfor statue-byggingen utfolder seg i nettopp Afrika.

Men det er ikke bare blant afrikanske statsledere at statuer er trendy.  Jeg driver i ting&tang-bransjen – og på denne tiden av året er det gave- og interiørmesse på Lillestrøm, der butikker fra hele landet kommer for å handle inn det som nordmenn skal pryde hjemmene sine med nå i høst og til jul.  Nå må det innrømmes at afrikansk håndverk  som jeg selger ikke skaper de største køene på slike messer, så man får jo tid til å kikke litt rundt og sjekke ut trendene.  Og det som kommer nå , er nettopp statuer.  Inne som ute, store som små. Nå har det jo for så vidt vært en slags statue-trend en stund allerede, men det har vært buddha-statuer – litt rart, kanskje – det  er jo ikke så mange buddhister i Norge – men altså buddha, i spedd litt Jomfru Maria. Men nå kommer Jesus. I gips. Made in China.

Så selv om du kanskje synes at det er merkelig med afrikanske ledere som handler nordkoreansk kunsthåndverk, så er de altså ikke alene om å like statuer. I minst ett år framover kommer norske interiørelskende damer til å være glade i Jesus – i hvert fall som statue. Og tenker du at dette kanskje  uttrykker et slags ønske om å bevare den norske kristne kulturarv  – så kan jeg melde at ingen på Lillestrøm så ut til å stusse over at ateistiske Kina produserer billig våre kristne symboler.  Og de laget jo Buddha-statuene også.  Men det var jo i fjor.

For til Afrikas og Nord-Koreas forsvar må det jo sies at de satser på statuer som er ment å vare en stund. Det er mer enn man kan si om statuene på Lillestrøm.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s