Oppdatering fra Zef-land

Die Antwoord har sluppet sin første ekte cd – $O$ – og med ujevn mottakelse. NRK Lydverket regelrett slaktet den, som i sin tur har avstedkommet en viss debatt om hva som er vitsen med anmeldelser. Men det synes å være en slags enighet om at Die Antwoord har skapt en ny sjanger med sin zef-rave – og så er det bare tiden som vil vise om Die Antwoord i så måte egentlig bare fungerer som et oppvarmingsband. Alt altså i følge www.nrk.no/lydverket.

En annen anmelder – fra den afrikanske radiostasjonen Sonic Africa, som sender fra Warsawa (!), har skrevet en veldig en kort oppsummering:

To clear up some of the speculation surrounding this band: no, the crazy Afrikaner rapper “Ninja” is not a real person. He’s a character created by Waddy Jones – provocateur, social satirist, and South Africa’s best-respected white hip hop artist of the last 15 years. “Ninja” is a working-class Afrikaner obsessed with mixed-race gangsta culture, and Die Antwoord is pure provocation: putting hip hop’s tendency towards racial fetishism into the most uncomfortable context possible, and satirising not only South Africa’s history of fixating upon race, but also the wider mythology of “realness” in hip hop.

Så da er vi fortsatt der – med de to synspunktene om at dette er usmakelig søppel på alle måter, eller kak, som man sier i zef-land, eller del av et større prosjekt med en veldig dypere mening og med haugevis av kred.

Mahala – som jo har skrevet masse om Die Antwoord tidligere  – har egentlig ikke anmeldt utgivelsen i det hele tatt, men er mest opptatt av om hvorvidt Yolandi har fått gjort en boob-job, samt tolkninger av den nye «Evil Boy»-videoen, som eksponerer et unormalt høyt antall peniser i løpet av 4 minutter og 39 sekunder. Hvor fallos-fiksert går det egentlig an å bli?

Denne videoen har klare referanser til omskjæringsritualene i Xhosa-kulturen – som er noe røffe saker, for å si det som det er. Dette er tradisjonelle ritualer  som markerer overgangen fra gutt til mann, og som skjer en eller annen gang når du er mellom 15 og 25 år, og alltid i juni måned. Ritualene tar flere uker, først med ulike rituelle forberedelser, samt kulturell undervisning. Selve omskjæringen skjer uten bedøvelse, og før det har gutten levd på en ganske tøff diett, med lite væske, og hatt lite søvn, som del av forberedelsene. Alt dette skjer i regi av såkalte «initiation schools» i Eastern Cape, der Xhosa-kulturen har sitt stronghold (og altså – Mandela er xhosa). Og hvert år dør det nærmere 100 gutter i forbindelse med dette. De blør ihjel, de dør av dehydrering, de får dødlige infeksjoner. Og andre blir hiv-smitta, og mange må amputere. Myndighetene bestreber seg på å få til et konstruktivt samarbeid med disse skolene gjennom en slags offentlig godkjenning, som sikrer et nært samarbeid med medisinske fagfolk. Men allikevel er det mange «fri-skoler», der det ikke er noe som helst kontroll med de kirurgiske inngrepene, renslighet og generell helsetilstand for guttene. Kniver er skitne og slue, inngrepene gjøres i beruset og dopa tilstand, og guttene er så svake og dehydrerte at de ikke overlever. (hvis du vil lese mer om selve ritualene, så sjekk f.eks. her)

Og Evil Boy – med Xhosa-rapperen Wanga – er altså en sterk kritikk av denne tradisjonen. Det er egentlig ganske modig gjort, hva enn man ellers mener om videoen og hele konseptet, for tradisjonell mannskultur i Sør-Afrika (og i Afrika forøvrig) er ikke noe man utfordrer sånn uten videre – og særlig ikke ved å blande inn homofili, som de gjør her.

Og Evil Boy? Det er navnet på en type tatovering – faktisk spøkelset Casper – med erigert penis. Etter sigende skal de beryktede gjengene i Pollsmoor-fengslet utafor Cape Town bruke den tatoveringen, dvs. de av gjengmedlemmene som erklærer seg som sexgale eller voldtektsmenn. Denne gjengen – som går under navnet The Numbers – styrer, i tillegg til beinhard justis innenfor murene – det meste av kriminell virksomhet som skjer på Cape Flats – og der skjer det ikke reint lite. I det hele tatt, The Numbers er verdt et lite skriveri i seg selv.

Men langt viktigere for salg og popularitet er nok hva amerikanske anmeldelser mener om $O$ og Die Antwoord – gruppa er i skrivende stund på ny USA-turne. Jeg har tidligere skrevet om det amerikanske tidsskriftet Mother Jones i forbindelse med deres fantastiske interaktive kart over kjendisers ny-kolonialsering av Afrika. Og nå har Mother Jones fått til et veldig langt intervju med Die Antwoord  – ikke i video-form, men i skrift. Og det er verdt å lese, dersom du ønsker et litt mindre hypa intervju, med litt mer avslappede svar, samt at du får vite litt om hva Die Antwoord tenker om framtida og den slags. De skal nemlig gi seg når de er på topp.

Her er Mother-Jones-intervjuet – i 2 deler.

Og her er Evil Boy, så sant den ike er blitt sensurert bort fra You Tube, som det går rykter om at vil skje.

Og det er den. Men vimeo har den fortsatt:

http://vimeo.com/15622428

Og ellers når det gjelder oppdatering fra zef-land? Begrepet er overhodet ikke noe Die Antwoord har funnet opp – nettsida www.watkykjy.co.za startet i 2000, og ellers hevdes det at selve ordet zef kommer fra bilen Ford Zephyr, der den styla utgaven var umåtelig populær blant hvite afrikaans-talende arbeiderklasse på 60- og 70-tallet. Så vet man det.

Men tilbake til USA. I New York finnes det jo et veldig bra museum ved navn Guggenheim. Staselig beliggenhet ved Central Park, staselig arkitektur og staselig innhold med alle de store impresjonistene, post-impresjonistene, modernistene og samtidskunstnere representert. Og denne helgen er også Die Antwoord del av stasen. Eller rettere sagt, videoen Zef Side. Guggenheim har arrangert en konkurranse i samarbeid med You Tube, kalt You Tube Play, der man kårer den beste videokunsten de siste 2 årene: They comprise the ultimate YouTube playlist: a selection of the most unique, innovative, groundbreaking video work being created and distributed online during the past two years. Og av 24.000 innsendte bidrag, så ble det på torsdag annonsert i New York at Die Antwoord – Zef Side er en av de 25 vinnerne. Og denne helgen vises de 25 vinner-videoene på Guggenheim-museene i Berlin, Bilbao og Venezia, i tillegg til New York. Du kan lese og se mer om dette på Guggenheims hjemmesider her.

DJ Ninja sa det jo som det var: «They said I was a loser. But look at me now, I am all over the interweb». Og på Guggenheim. Så da er nok ikke så viktig hva Lydverket mener.

2 kommentarer om “Oppdatering fra Zef-land

  1. Tilbaketråkk: Die Antwoord: Bilkræsj-musikk « Craftprat

  2. Tilbaketråkk: Wat Kyk Jy? Die Antwoord « Craftprat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s