Dette er tegningen som Jonathan tegnet

Dette er tegningen som Jonathan Shapiro, bedre kjent som Zapiro, tegnet i 2008:

Den tegningen avstedkom rabalder, for å si det forsiktig, og gjør det fortsatt. Den viser den sørafrikanske presidenten Jacob Zuma som er i ferd med å voldta Fru Justitia, mens hans støttespillere heier. Og støttespillerne er ANC Youth Leagues leder Julius Malema, generalsekretær i ANC, Gwede Mantashe, kommunistpartiets generalsekretær Blade Nzimande og Cosatus (fagforeningen) leder Zwelinzima Vavi. (ANC-regjeringen er basert på denne alliansen med Cosatu og kommunistpartiet, samt støtte fra Youth League)

Foranledningen var voldtektsanklagene mot Zuma, men der han ble frikjent i retten, fordi bevisene etter sigende var svake med hensyn til om hvorvidt det var en voldtekt eller ikke. Men like så mye var dette en politisk rettsak.

(mer om Zaprios univers og hans kontroverser med Zuma, hvorfor Zapiro alltid tegner ham med dusjhode, samt mer om denne saken, leser du her)

Før jul i 2008 kom det varsel om søksmål mot Zapiro for tegningen, med erstatningskrav på 7 millioner Rand (ca 6 mill kroner). Men det ble aldri noe av det søksmålet. Imellomtiden har Zuma blitt president – mye fordi han kom seg unna dette voldtektssøksmålet. For det åpnet veien for lederskap i ANC – og deretter Sør-Afrikas presidentembete.

Men Zuma har ikke glemt tegningen, tydeligvis  –  og på tirsdag kom det varsel om nytt søksmål, på 5 millioner Rand – 4 millioner i oppreisning og 1 million for  å ha ødelagt hans rykte.  Og det til tross for at Sør-Afrikas menneskerettighetsdomstol i juni i år avgjorde at tegningen IKKE var brudd på menneskerettigheter og brudd på sørafrikanske lover. Men Zuma føler seg ydmyket – og det er altså grunnen til søksmålet mot Zapiro og avishuset og dets redaktør, som trykket  tegningen først.  (og for ordens skyld – Zuma har støtte i store deler av befolkningen mht å få stoppet Zapiro. Det er veldig mange som er sterkt i mot hans streker.)

En gjenganger her på Craftprat – JuJu , dvs Julius Malema – var en stor forsvarer for Zuma under rettsaken. Særlig kjent er hans uttalelser på et studentmøte, der han forklarte definisjonen av voldtekt som følger:

» When a woman didn’t enjoy it, she leaves early in the morning. Those who had a nice time will wait until the sun comes out, request breakfast and ask for taxi money.»

Den uttalelsen ble han stevnet for av en likestillingsorganisasjon, Sonke Gender Group. Det søksmålet førte fram, og JuJu ble tidligere i år dømt til å be om unnskyldning, samt å betale  en bot på R50.000 i oppreisning. Imidlertid, det virker som om JuJu ikke har hatt tid til å si unnskyld – han ble jo omtrent samtidig disiplinert av ANCs lederskap til å måtte delta på sinnemestringskurs, grunnet andre friske uttalelser –  så det er klart han har hatt det travelt  –  og ihvertfall hadde han ikke betalt boten nå i høst. Med det resultat at politiet da måtte beslaglegge eiendeler hos Malema, for å inndrive boten. (Men de 50.000 overlevde han fint – JuJu har jo klart å samle seg en del skatter på jorden, til tross for at han er underbetalt ungdomspolitiker) Samtidig skjedde det andre ting – det skjer alltid noe rundt Malema –  blant annet mistet han sine statsbetalte livvakter, og det vokser også fram en politisk motstand mot ham i ANC – og  Zapiro tegnet som følger:

Men Zapiros tegninger og Zuma og Malemas handlinger og uttalelser er ikke de eneste voldtektsrelaterte nyhetssakene i sørafrikanske medier i den siste tida.  For man har jo selvfølgelig fått med seg voldtektssiktelsen mot Assange, og man har også nylig fått ny nedslående voldtektsstatistikk presentert, i Gauteng-provinsen (Sør-Afrikas mest folkerike) sier 1 av 4 kvinner at de har opplevd voldtekt, og 4 av 5 menn sier at de har utført vold mot kvinner.

I tillegg har det blitt avslørt en voldtektskultur mellom elever på en del av landets skoler – eller, det vil si, det ble til syvende og sist  ikke definert som voldtekt, men som «recreational sex» – fordi det påstås at ungdommene involvert har gjort dette av fri vilje. (Tror jeg må ta en egen bloggpost om denne saken og «recreational sex» – det er såpass oppsiktsvekkende hvordan voksensamfunnet – dvs foreldre, lærere og andre myndighetspersoner – har reagert.)

Så voldtekt spiller en stor rolle i sørafrikansk samfunns-og medieliv. Dessverre. Og akkurat som man noen ganger kan ane en dobbeltmoral her i Norge om tematikken, så er den høyst gjeldende i Sør-Afrika også. Malema har et eget ord for dobbeltmoralen: white tendencies.

For det er ikke opplagt at man alltid holder med kvinnen – det kommer veldig an på om det er en mer verdig eller viktig sak som det hele handler om. Under Zuma-rettsaken skjedde det underlige at ANCs kvinneorganisasjon støttet Zuma og fordømte kvinnen. JuJu var overhodet ikke alene med sine ekstreme synspunkter. Fordømmelsen av kvinnen var så massiv at hun i dag lever i eksil i Nederland.  Og i skolevoldtektssakene har det vært ymse reaksjoner på jentenes rolle og delaktighet. Og nå Assange – med en antydning om at voldtektsanklagene mot ham er politisk motiverte.

Dette fikk den sørafrikanske bloggeren David Smith til å skrive denne uka:

We applauded Zapiro when he drew a cartoon of justice being raped. We all screamed for Mr Zuma to be taken down. We were all willing to back the girl.

But in the Swedish case we are refusing to even hear a word from these “dirty bitches”. We have accused them of being whores working for the CIA. We backed the hackers who attacked the website of their lawyer. We cheered as they shut down the website of the Swedish prosecutors’ office. We have said they didn’t complain in the morning about the rape, so they must be lying.

So maybe Julius was right. Maybe we need to apologise to him, and tell him, yes, we got it wrong. They are just women scorned. Lying, scheming harlots. And at worse it isn’t rape-rape, it’s just surprise sex, and who hasn’t surprised a woman with sex before?

(hele bloggposten leser du her:Maybe Malema was right about raped women )

Og JuJu bor fortsatt i huset sitt, så vidt meg bekjent , og fortsetter å snakke om white tendencies. Og Zapiro tegner videre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s