LOL i Kongo

Hvor skal jeg begynne? Altså – jeg var i Paris tidligere denne uka, på Maison&Objet – som er noe sånt som verdens viktigste messe for interiør og design. Jeg er der for å treffe noen av Isandis leverandører, ogfor å  dele erfaringer med andre firmaer a la Isandi. (vi er ikke mange i Europa som driver med import av afrikanske håndverksvarer – du kan faktisk telle oss på en hånd, så vi er et lite nettverk, og får følgelig plass rundt et lite kafebord. Praktisk, akkurat det)

Og ikke minst er jeg der for å få med meg Inspirations-utstillingene – 3 ledende trendbyråer ser inn i krystallkulen med hensyn til hvordan samfunnsutviklingen og tidsånden påvirker kreative uttrykk, i samspill med forbruksmønstre. Det er like mye en kunstutstilling som en interiørutstilling, og det er innemellom voldsomt dypsindig, og jeg tror jeg egentlig bare skjønner en brøkdel. Men alltid inspirerende.

Temaet nå var «Crazy» – som oppsummert kan vel sies å være noe sånt som at proporsjoner og bruksområder utfordres (nyttig-unyttig),  prinsippet om motsetninger utfordres, (stygt-pent, god-dårlig) og fiksjon kontra realitet utfordres (drøm-virkelighet).

Og tolket i interiørverdenen betyr det at soverom blir et sentralt rom, at overgangen mellom kunst og interiør (og mat) blir stadig mer glidende, og at humor og absurditet blir viktig. Krydret med autensitet, slik at våre reaksjoner på interiør blir spontane og engasjerende. LOL-interiør, er hva vi skal ha. Laugh Out Loud.

Og det er visstnok en reaksjon på verdenskrisene som står i kø, og som gjør at vi stiller spørsmål ved hele vår nedarvede fornuft og alvor – og derfra skapes «laughter of resistance». Når alt annet er prøvd og du fortsatt ikke har tenkt å gi opp – da gjenstår bare en ting: Å le. Derfor, alle folkelige bevegelser som skal lykkes, all nyskapende kunst, musikk, design må ha dette latter/humor/surrealisme-elementet i seg – på grensen til galskap.  Crazy.

Og så refereres det til kunstnere og artister som allerede har skjønt dette – sånn som Lady Gaga og Steve Jobs og mange franske man aldri har hørt om. Men det kommer vel ikke som noe sjokk på Craftprats lesere at jeg umiddelbart tenkte på en afrikansk variant av LOL-kulturen, og som har vært der lenge før noen trendanalytikere fant ut at noe het LOL-kultur.  Velkommen til sape-kulturen i Kongo.

Jeg skal ikke skrive så mye om dette nå, for det er seint på natta og jeg skal tidlig opp – får heller komme tilbake til det seinere, for her er det MYE å fortelle! Men altså – helt kort:

SAPE står for «Société des Ambianceurs et Persons Élégants», samtidig som sape på fransk betyr noe sånt som å kle seg stilig og elegant. Og en som gjør dette til overmål og har det som hovedinteresse og gjør stort sett ikke noe annet, kalles da Sapeur.

Dette er lut fattige gutter og menn som bruker alle pengene de har – og særlig ikke har – til å kjøpe dyre vestlige designerklær og til å posere med dem, etter strikte uskrevne regler for når og hvordan det skal poseres. Men det er ingen regler for selve påkledningen – her er du din egen stylist, og det er det som gir deg status. Og så er det ulike stiler i ulike byer – Brazzaville versus Kinshasa, for eksempel. Sape er ikke noe nymotens påfunn – de første Sapeur’ene oppstod på 20-30-tallet, mens selve kultbevegelsen tok av på 60&70-tallet, anført av musikeren Papa Weba – som brukte SAPE som en politisk markering.

I tillegg til at han elsket dyre og lekre klær, selvfølgelig. Lykkelig er den som kan kombinere form, innhold og budskap på en sånn måte.

Men mer om det og SAPE en annen gang.

Akkurat her og nå bør du se flg You Tube-klipp:

Og vil du se litt eldre Sapeurs, så sjekk her:

Veldig merkelig musikkvalg til den videoen. Men kanskje det bare er Crazy, ikke vet jeg.

LOL i Kongo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s