Men søppelet vårt får du aldri

Aftenposten.no oppslag i dag: «Her tas de på fersken mens de stjeler søppel på Vindern» – med et bilde av et par fra romfolket som står bøyd over en søppelkasse. Med dertil hørende forferdede reaksjoner fra de rammede.

Først tror man ikke hva man leser og lurer på om det er en slags ekstra-episode mange år etterpå av  Trond Kirkevågs «Heisann, Montebello». Men det er ikke spøk, det er ramme alvor. For Aftenposten følger opp i ettermiddag med en ny reportasje om hendelsene på Vindern, der alt fra Frelsesarmeen til jusprofessorer får uttale seg. Om henholdsvis grunnen til at romfolket  gjør dette og de strafferettslige forholdene knyttet til søppelaktivitetene. Og bare for å slå det fast: Det er ikke lov å stjele søppel fra noens søppelkasse. Selv om du er fattig, slik Frelsesarmeen påpeker. Men det verste med saken, i henhold til Aftenposten, er at det er ubehagelig at noen snoker i søppelet ditt – det er liksom litt for privat, ikke sant?  og hva med ID-tyveri? Og kanskje noen skumle bakmenn har tenkt å sko seg på søppelet vårt? Og hvorfor kan ikke romfolket spise suppe, eller hva nå det er de trenger, hos Frelsesarmeen? Vi føler oss nemlig utrygge når fattigdommen personlig roter i søpla vår.  Aldri har vel et oppslag i norsk media formidlet sterkere Erik Solheims hovedargument for at han burde forbli både-og-minister. Og at fattigdom der ute og miljø her hjemme – og omvendt –  henger sammen.

Jeg kjente igjen de sladda folka på bildet – jeg så det samme paret for en ukes tid siden nede på Elkjøp på Skøyen. Da lette de blant berget av avdanka kjøleskap, vaskemaskiner, pc’er og miksmastere. Men ble jaget vekk, da også, av en Securitas-vakt.

Jeg vil herved foreslå å innføre praksisen fra Cape Town indre by  – en by der rasismen for lengst er erstattet med classism – altså ikke så ulikt Oslo. I vårt Cape Town-nabolag setter vi søppelkassene våre ut på gata natt til mandag. Og grytidlig mandag morgen kommer søppelsankerne – de har sine faste ruter – og går systematisk igjennom søppelet og tar ut alt av verdi. Mens restsøppelet tar kommununen seg av, som da søppelbilene henter litt seinere på dagen.

Jeg har aldri hørt ett ord om at CapeTown-folk er redde for ID-tyveri eller snoking i private ting på grunn av denne søppelordningen – tvertimot, folk synes det er ok at ting blir kildesortert på denne måten. At det bare er ekte søppel som kommer til Cape Towns søppeldynge. Og dersom noen kan få noe ut av søppelet ditt, er det bare et pluss.

For et ille menneskesyn, tenker du kanskje. Så nedverdigende. Smuler fra de rikes bord. Tenk at de synes det er ok at noen roter i søppelet deres. Tenk at de aksepterer slike forskjeller på folk.

Og tenk at vi i Oslo aksepterer slike forskjeller på folk.

Jeg vil tro at alle byer i Sør-Afrika av en viss størrelse har slike søppelsankere. Bortsett fra i Orania – byen som er organisert som et A/S, og på den måten kan organisere seg unna problemer med fattige og annerledes folk. I Orania bor nemlig bare hvite kristne. Kildesorteringa – som er en av deres store fanesaker-  blir best på den måten. De er en av dem som våker. For vår jord.

Det stod ingenting i dagens Aftenposten om hvorvidt søppelet på Vindern var innpakket i grønne og blå poser, slik vi Oslo-borgere skal gjøre. For også vi våker. For vår jord. Vi er opptatt av miljø, inkarnert i grønne og blå poser.

Men først og fremst er vi opptatt av den private eiendomsretten.

For javisst – verden brenner, og vi sorterer vårt private søppel.

Men det søppelet får den fattige rom-tiggeren aldri.

13 kommentarer om “Men søppelet vårt får du aldri

 1. Nå må noen snart TA TIL VETTET og se at dette slett ikke er en farbar vei!!!
  Tror nok den overveiende del av befolkningen slett ikke ser på innlegget som noe fruktbart positivt nei!
  Ser ut som forfatteren er ganske så lettvint med hva som er positiv utvikling!!
  Lykke til i enfoldighetens tegn!

  Svar
 2. Jeg kjenner igjen den greia at man er redd for ID-tyveri, men skal man da være redd for alt i verden? Det er lovene og reglenes jobber å være redd for sånt, og ta hensyn til alle slags eventualiteter… Går det da ikke an å være litt «naiv» i sånne saker… Det er jo tross alt søppel… Forresten likte jeg innlegget ditt… Du oppfordrer med måten du skriver på at alle kan skrive sin egen mening, akkurat som du skriver din mening som nettopp det den er, en mening blant alle de meningene som finnes i denne verden:)

  Svar
 3. Litt flaut om de skulle rote rundt i søppelet mitt, ja… Vurderer hengelås på søppelkassen, men vet ikke om søppelmannen vil godkjenne det. Styr med nøkler. Kanskje enklere med kodelås, så kan de ha en lapp med koden i søppelbilen. Men hva om søppelsankerne ser lappen…?? Ikke enkelt dette, bare ekkelt.

  Svar
 4. Riktig. Hvorfor de kommer hit, hvordan de kommer seg hit, hvordan de skal leve her og med hvilket formål de skal oppholde seg her for ser du ikke grunn til å stille spørsmål ved? Problemet er jo at du synes svært lite om slik ekkel fordømmelse, men du ser jo vitterlig ned på de som måtte mene noe annet enn deg. De er både kalde og selvsentrerte. For min del vil jeg faktisk ikke at folk skal ta seg inn på min eiendommen og rote igjennom søpla mi. Hvis fattigdommen i _Norge_ faktisk var slik at _nordmenn_ må ta til søpledunkene for ikke å sulte igjel så bør vi stille spørsmål. Når noen faktisk reiser hit for å bo på gaten, tigge og rote i søplekasser så bør ikke spørsmålet være hvordan vi kan hjelpe dem men hvordan de faktisk kommer seg hit i det hele tatt, og til hvilket formål.

  Samtidig kan man spøre seg hva vi skal gjøre videre. Skal vi omfavne det og med det oppfordre europas fattigste (igjen, hvordan kommer de seg så langt?) til å komme hit? Hvordan skal vi takle tilstrømmingen av mennesker som kommer hit for å bo på gaten og tigge? Hvilke konsekvenser vil det få?

  Det eneste som blir tatt opp blant disse menneskenes støttespillere er at det er synd på dem fordi de er fattige, og de som ikke er enige er noen kjølige jævler. Alle de andre spørsmålene som melder seg og utgjør en debatt får heller være, tydeligvis.

  Svar
 5. Nei, vi takler jo ikke de ressurssterke menneskene som kommer hit og kun ber om beskyttelse mot urettferdige regimer, ikke greier vi å ta vare på våre egne eldre en gang, så hvordan i all verden skal vi kunne vise omsorg for fattige omstreifere???

  Svar
 6. Har en miljøstasjon i nærleiken kjører ned et par ganger i året og kaster litt skrot,men hver gang jeg kommer er det noe jeg godt kunne tenkt meg og tatt med hjem finfine stoler sofaer bord pyntegjenstander brukskunst,men detta er seff søppel og det er ikke lov og ta det det må destrueres !!!
  Tåpelig … folk med dårlig råd studenter eller samma faen hvem kunne brukt mange av disse greiene,men det er søppel.
  Butikkene kaster heller mat enn og gi det til fattige eller selge det jævla billig til studenter f.eks.
  Et godt tegn på at mange har for mye penger spørr du meg.

  Svar
 7. Men, hvis søppelsankerne ikke har noe sted å bo.. så tar de vel egentlig bare med seg søppelet fra søppelkassene og legger det igjen et annet sted?
  Har tidligere sett bilder av steder der de har oppholdt seg, hvor hele rommet er fylt opp av søppel og eier av stedet ikke vet hvor han skal begynne.

  Det er vel ikke akkurat slik at den søppla de plukker ut av søppelkassa di magisk blir til resirkulerte goder straks de plukker det opp?

  Svar
 8. Syntes det er fryktelig synd i slike debatter, at alle de «gode» menneskene, fulle av lyst til å hjelpe de svake, glatter over og ignorerer de reelle problemene aktiviteten faktisk medfører. Det er sånn jeg ser det to veldig reelle problemer knyttet til dette.

  #1 Søppeldunkene står ofte et stykke inn på privat eiendom. At noen kikker i søpla er kanskje ikke all verden, men hvis man ikke kan forstå hvorfor det er ubehagelig å plutselig få villt fremmede inn på tomta si så ønsker man ikke å forstå.

  #2 Har du sett hvordan det ofte (om enn kanskje ikke alltid) ser ut etter at de har vært der? Det har jeg! Det de ikke ønsker å ta med seg blir ikke akkurat alltid puttet pent tilbake. Ofte ligger søppelet slengt utover på bakken rundt søppelkassen som er blitt enkelt sagt endevendt.
  Og som du nevner: disse grønne blå og hvite posene, de må jo rives opp for at de skal kunne se hva som er inni. Tror du søppelraiderne stiller med egne grønne, blå og hvite poser? Og pent pakker alt ned i riktig pose av det de ikke tar med seg?

  Det er flere reelle problemer knyttet til dette. Ikke omgå dem ved å stemple alle som er kritiske, som kalde mennesker fyllt av hat.

  Svar
 9. Nu må giddelause politikere snart ta til vettet og sende sigøynerslenget tilbake til India og Pakistan hvor de hører hjemme, slikt vandrende rusk forstygger bybildet og senker den genetiske gjennomsnittskvaliteten på den oppholdende befolkningen innenfor riksgrensene betraktelig – synes jaggu det er på tide å rydde litt i det menneskelige avfallet, og, jeg, og ikke bare i dunkene!

  Orania, artig at du skulle singulere det som «eneste stedet» i Sør-Afrika uten søppelsankere, er vel det desidert eneste stedet normale hvite kan leve i fred uten å være i høyrisiko for å bli voldtatt, torturert og drept i nattemørket av kaffer-villmenn, og tenker jeg? Den materielle levestandarden var apropos langt høyere under apartheid, selv om jeg ikke nødvendigvis er for det som var, heller – på en annen side var Boerne så å si de første sivilisasjonsgrunnleggerne der nede, før deres inntog levde det kun isolerte, spredte stammer av zuluer o.l. i områdene som nu utgjør nasjonen Sør-Afrika. Ønsker de få gjenlevende hvite lykke til der nede med å klare seg enn så lenge, når til og med øverstekafferne Mandela, Malema og Zuma synger «drep boerne» for full hals, vet man at det er ille stelt! Ja til homogene samfunn uten belemrende, gjørmefarget møkk av noen folkeslag som kun belaster, snylter og destruerer!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s