Enhver oppfinnelse har sin korresponderende ulykke

Kate Pendry – den engelskfødte performancekunstneren – skrev i en lesverdig kronikk i Dagbladet i forrige uke at «det spektakulære ved Behring Breivik er at han ikke kunne ha eksistert uten internett.»                                       «.

Dette er jo ikke et originalt synspunkt – mange har gitt uttrykk for at ABB  aldri hadde kunnet fått planlagt og gjennomført sine uhyrlige udåder uten tilgang på internett. Og det er internett som gjør at de forskrudde ideene kan spres og leve videre.

Da jeg studerte på 80-tallet på NTNU, så hadde vi et bredt anlagt fag som het «Samfunn og Bedrift», og et av deltemaene der var innovasjon. Og det jeg husker best fra det faget- eller det vil si, det eneste jeg husker fra det faget – var at enhver innovasjon har sin korresponderende ulykke.

Mennesket fant opp bilen – og så kom bilulykker. Tog gav togulykker. Fly har gitt flyulykker. Oljeplattformer plattformulykker.

Opplagt, tenker du? Nei, det er ikke opplagt. For når man finner opp en ting, så finner man opp tingen, men man finner ikke opp ulykken. For den vet man ikke om før den er der. Og ulykken er alltid noe man ikke hadde kunne forutse, til tross for summen av nitidig planlegging og erfaring, stadig mer erfaring og stadig mer nitidig planlegging.

Og siden studiedagene på 80-tallet så har mennesket funnet opp internett.

Så hva er internetts korresponderende ulykke?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s