Greitt å vite litt om: Zapiro

Sør-Afrika har en ganske så oppegående og kritisk presse, og det er alltid interessant å lese kommentarer og kronikker, ikke bare om sørafrikanske forhold, men også om mer globale forhold.

Men like så interessant som selve kommentarene ,er å se hva som kommer fra Zapiros hånd – Sør-Afrikas internasjonalt kjente avistegner. Han heter egentlig Jonathan Shapiro og har holdt på med sin satiriske strek siden tidlig 80-tallet.  Politisk erklærer Zapiro seg på venstresida, men som på 80-tallet under apartheidstyret, er han stadig like kritisk til at makta ter seg.

President Zuma og Zapiro er ikke veldig gode venner, for å si det forsiktig. Faktisk misliker Zuma Zapiros strek så mye at han har saksøkt ham 2 ganger. Ingen av disse sakene er  ennå kommet opp i retten.

Begge søksmålene dreier seg om tegninger fra før Zuma ble valgt til president, og begge er relatert til voldtektsanklagen mot Zuma.

En kort oppsummering av hva den saken dreier seg om:

Zuma, mens han var visepresident, ble anmeldt for voldtekt av en ung, hiv-positiv kvinne, som var en familievenn. Zuma ble stilt for retten – i 2006 – for dette, da hadde han i mellomtida blitt avsatt som visepresident av daværende president Thabo Mbeki, som først og fremst hang sammen med omfattende korrupsjonsanklager mot ham, men handlet også om maktkamp innad i ANC.

Men så kom altså voldtektssøksmålet – og mange anså Zumas politiske karriere som over.

Men den gang ei. Zuma viste seg å ha en folkelig støtte nesten uten grenser, og man opplevde det surrealistiske at det var kvinnen som hadde anklaget ham, som ble utsatt for hatkampanjer og lynsjestemning, inkludert fra ANCs kvinneorganisasjon. Kvinnen lever i dag i eksil i Nederland med ny identitet. Under rettsaken møtte Zumas tilhengere opp foran rettssalen i 1000-tall for å støtte ham – her er et bilde fra det:

Zuma innrømmet å ha hatt sex med kvinnen, men hevdet at det ikke skjedde som voldtekt, men at begge var enige om å ha sex.  Og ettersom kvinnen ikke kunne motbevise det, så ble Zuma frikjent. Men det var en uttalelse I forbindelse med rettsaken som skapte mer oppstandelse. På spørsmål om hvorfor han ikke brukte  kondom, ettersom han visste at kvinnen var HIV-positiv. (hun var en kjent aids-aktivist, så statusen hennes var offentlig) svarte Zuma at  han hadde tatt en dusj etter samleiet, for å kvitte seg med mulig hiv-smitte. Og dette var altså kommentar i en rettsal fra en mann som på den tiden var øverste leder for nasjonens nasjonale hiv/aids-program.

Og det var da Zumas dusjhode dukket opp i Zapiros tegninger. Hans første tegning med dusjhodet var sånn:

Og den tegningen er han altså saksøkt for av Zuma – opprinnelig krav Zar 15 mill  (ca. Nok 12 mill), seinere redusert til Zar 2 mill.

Etter dette ble dusjhodet plassert direkte på Zumas glattbaberte hode.

Søksmål nummer 2 – Zar 7 mill – er på bakgrunn av følgende tegning, som kom i 2008, knyttet til kampen, for ikke å si kampanjen, fra Zumas politiske allierte, for å få rettsaken knyttet til anklager om korrupsjon, svindel og skatteunndragelser henlagt. Han hadde ikke kunne blitt valgt til president dersom ikke den saken hadde blitt henlagt – og det ble den, like før valget. Alle de juridiske aspektene knyttet til denne saken er ganske så innviklede og muligens er det bare jurister som forstår hva som egentlig skjedde – en ganske komplisert, men godt komprimert, artikkel om det finnes på  Wikipedia –http://en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Zuma

Og dusjhodet er altså på.

Zapiro selv tar disse søksmålene med knusende ro. Hans analyse er at etter at Zuma ble landets president så kommer han ikke til å pushe søksmålene, fordi det vil skape så mye negativ publisitet som ANC og Zuma ikke kan tåle belastningen av. Da Zuma ble valgt til president, bestemte Zapiro seg for å ta dusjhodet av selve hodet hans , og heller bruke det som et slags barometer for hva Zapiro synes om Zumas gjøren og laden. Jo nærmere dusjhodet er Zumas hode, dess rammere er kritikken. Så dusjhodet har gått opp og ned, som en gradestokk, siden Zuma ble president i mai 2009.

Mange har ventet på hvordan Zapiro ville kommentere nyheten om Zumas 20. offentlig kjente barn, som altså ble født utenfor ekteskap 4 måneder før Zuma inngikk sitt 5. ekteskap med nåværende 3. kone. Og kommentaren kom denne uka – i forbindelse med Zumas bebudede State of the Nation speech, knyttet til åpningen av Parlamentet – og markeringen av 20 år siden Mandela ble løslatt fra 27 år i fengsel.Dusjhodet er tilbake på Zumas hode, og aldri har det vært større.

Zapiros kommentar til selve State of the Nation-talen dagen etterpå sammenliknet Zuma med Mandela på denne måten:

Ikke alle synes Zapiro er fantastisk. Det er vel stort sett intellektuelle og akademikere som synes dette er strålende satire, samt at det er helt klart at mange heier på Zapiro kun fordi han er kritisk til ANC , og glemmer hans eget politiske ståsted og aktivisme under aparteid-styret. Mens mange av folk flest mener at Zapiro har rasistiske undertoner i alt han gjør, og er og blir en vestlig orientert person med liten respekt for tradisjonell afrikansk kultur.

Det er ikke bare Zuma som får gjennomgå av Zapiro, han var også sterkt kritisk til Thabo Mbeki og hans styresett. Og at han irriterer makten, uansett hvem de er og hvem de representerer, er helt opplagt. Den statlige kringkastingen, SABC, hadde i 2008 laget et program om Zapiro, han er tross alt sett på som en av de beste satiriske avistegnere i verden. Det programmet ble aldri sendt. SABC-ledelsen stoppet det, antakelig på grunn av beskjed fra høyeste hold i Pretoria.

Men det er ikke bare sørafrikanske forhold og regjeringen Zapiro er opptatt av. Jordskjelvet i Haiti avstedkom en tegning som ble publisert i mange internasjonale medier.

Og FIFAs udemokratiske verdensomspennende makt og innflytelse kommenterte han på nyåret slik den nederste tegningen viser.

Du følger Zapiro på for eksempel Mail & Guardians nettside: www.mg.co.za

En kommentar om “Greitt å vite litt om: Zapiro

  1. Tilbaketråkk: Dette er tegningen som Jonathan tegnet « Craftprat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s