En sjiraff ankom Førde

Nesten med en gang etter at jeg ba kunder sende bilder av Isandi-produkter, så fikk jeg epost og bilder fra Hanne i Førde. Epost-utvekslingen med Hanne har blitt en historie i seg selv – her er den:


Hei!

Her skal du få en rask respons:

Da jeg drev butikken Om att i Førde, hadde jeg mange fine varer fra Isandi i butikken. En dag kom rektor på Hafstad videregående skule innom og så de fine colagiraffene til Professor Pedro. Hun fortalte at de hadde en ganske stor utgave på skolen, og nå lurte hun på om jeg kunne bestille en riktig stor en, så den de hadde kunne få selskap. Bestilling ble sendt til Isandi, og jo, det lot seg gjøre. Professor Pedro kunne lage coladyr i alle størrelser, den kunne fraktes til Oslo, men jeg måtte hente den selv. Nøyaktig mål ble tatt, og det skulle gå å få plass i vår stasjonsvogn. Dermed ble det kjøretur til Oslo, Herr Giraff ble lirket inn,  halsen ble kilt mellom framsetene, og der lå han og så på meg hele turen over fjellet hjem igjen. Første stopp var min butikk (på det ene bildet står den utenfor vinduet), før den kom på plass i fellesarealet på skolen. 

Grunnen til at jeg kom på dette nå, er at jeg gikk forbi skolen for noen dager siden. Nå er bygget tomt, og skolen har flyttet inn i et nybygg. Jeg sto og så opp i de tomme vinduene og lurte på hvor Herr Giraff og junior har blitt av. Har de overlevd å holde til på en skole med hundrevis av elever? Har de blitt med på flyttelasset? Det burde jeg finne ut. Uansett har de vært til glede for elever og lærere i mange år.

Lykke til med siste del av Isandihistorien!

Hilsen Hanne Schnitler

I eposten fra Hanne lå det fine bilder av sjiraffene da de var vel framme i Førde. Dette var i 2011.


Noen dager seinere kom det en ny epost fra Hanne:

Hei igjen!

Jeg fikk tilfeldigvis vite litt i går. Det er jo vinterferie her og skolene er stengt. Men Sunnfjord museum hadde aktivitetsdag og der var jeg med barnebarn. Der var det ungdommer som var medhjelpere, og ei jente fortalte at hun gikk på den nedlagte Hafstad vgs i fjor og på nye Førde vgs i år. Hun har beundret giraffene mange ganger, og er sikker på at hun har sett dem på nyeskolen. Siden hun går på kunst- og designlinje har hun beundret giraffene. Og hun var veldig interessert i å høre historien om giraffen. 

Jeg får ta meg en tur inn på nyeskolen og se etter selv

Hanne


Og for et par dager siden kom en ny epost fra Hanne:

Nå har jeg endelig tatt meg en tur inn på nybygget til Førde videregående skole. Og jeg trengte ikke lete lenge. Rett innenfor B-inngangen sto to giraffer og tok imot meg! Den minste er litt falmet, og litt pjusk i «pelsen», men hr. giraff er like flott som da jeg hentet han. 

Det var vel Professor Pedro som lagde disse. Vet du noe om han nå?

Og vedlagt var disse fine bildene:

I 13 år så har de 2 brusboks-sjiraffene vært del av skolehverdagen til mange i Førde. Og de er blitt satt pris på. For det sier jo sitt at de ble med på flyttelasset, da ny skole ble bygget. Dette er rett og slett en utrolig inspirerende historie – som leder opp til nye historier. De kommer.

Det er ikke Professor Pedro som har laget sjiraffene, men en annen eksil-zimbabwer i Cape Town: Ben Ncube, gjennom hans firma Ben’s Craft. Jeg må prøve å få tak i ham for å fortelle ham denne historien – vi mistet dessverre kontakten under korona.

Når det gjelder Professor Pedro, så er han en av håndverkerne fra ‘gamle dager’ som jeg fortsatt har personlig kontakt med. Og om Professor Pedro er det masse å skrive om – jeg lover! Han er blant annet den eneste grasrot-håndverkeren jeg kjenner som har tjent bra med penger med utgangspunkt i ståltråd-virksomheten. 

En kommentar om “En sjiraff ankom Førde

  1. Tilbaketråkk: Historier om en svingende engel i Volda og sjiraffer i Førde. | Craftprat

Legg igjen en kommentar