Om fyllekjøring og overlevelse

Når er det greitt å være med på korrupsjon og bestikkelser?

Jeg har snakket litt med folk som jobber med problematikken, folk som  må forholde seg aktivt til den i hverdagen – det vil si at korrupsjon og bestikkelser blir noe mer enn teoretiske prinsipper.

Det de svarer, er at bestikkelser på lavt nivå er ok når det handler om liv. Med lavt nivå menes «bakkemannskapet» for ymse profesjoner og etater.

Sveinung kommenterte  nytenkende, som alltid – den forrige bloggposten, den om fyllekjøringskampanjen. Han skriver blant annet:

Det er nettopp de kontroversielle, eller nærmere tabubaserte, referansene som gir denne kampanjefilmen vinger – den «goes viral». Viral er den nye munn-til-munn, den nye fredags-grovis-på-sms, og det er historiens hittil mest effektive markedsføringsmetode per krone. Som foregår på nettet, ikke på TVen, selv om starten gjerne kan være på TV. Jeg gjetter at dette er brandhouse’s game plan.(….)  Målgruppa: de som er lengst fra å identifisere seg som kriminelle. De som har internett og bil -og som kanskje er minst like aktuelle for fyllekjøring som samfunnets lavere lag. Jeg tror denne virker – også globalt – fordi den vil bli spredt i et stort volum, og fordi den blir spredt mellom kjentfolk, og diskutert på diskusjonsforaene. Så kan det diskuteres hva den treffer av nerver omkring rase og (mytologisk?) fengselshverdag i SA – og i USA, formodentlig, det vet jeg lite om. Men muligens trekker disse treffene i samme retning.

Jeg tenkte på dette som Sveinung skriver om målgruppen for reklamen. At de som kommer til å se den, er menn med internett og bil.

Og så kom jeg til å tenke på 2 enkelt-episoder fra de seinere åra, med litt avstand i tid og sted, men begge i Sør-Afrika. 2 venner/bekjente av meg – de kjenner ikke hverandre – begge hvite menn, og begge definitivt med internett og bil.  Fyllekjøringshistoriene deres ble vel dratt på  en middag, eller en fest, eller noe sånt – og påfallende like. Jeg ble betrodd, uten at jeg tror at det egentlig var ment som en så veldig intim betroelse – om da de hadde blitt tatt i politikontroll med FAR TOO HIGH promille. Snydens fulle, rett og slett. Men en bil og hans mann må hjem, uansett promille. Det gjelder bare å tilpasse farten, forklarer de.

Men de ble nå tatt. Så den eneste måten å slippe unna på var å betale politibetjentene en pen sum. For alternativet ville være å bli hevet i fyllearresten – og kanskje seinere fengsel. «And you know, couldn’t risk that, the raping and stuff».

Men du jobber jo ellers aktivt mot korrupsjon og bestikkelser i det sørafrikanske samfunnet og prater ellers i vei om korrupte politkerne, som ødelegger demokratiet?

«This was about survival, stupid».

Ja vel?

Jeg skal sjekke hva korrupsjonsekspertene mener her. Vel vitende om at de fleste av oss ville gjort akkurat det samme som mine bekjente. For frykt er antakelig en større drivkraft for våre handlinger enn all verdens moral og holdninger og prinsipper.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s